Home TEMA DANA BOŠKO OBRADOVIĆ: “PO TAJNOM SPORAZUMU BEZ ZNANJA NARODA 9.000 MIGRANATA JE U...

BOŠKO OBRADOVIĆ: “PO TAJNOM SPORAZUMU BEZ ZNANJA NARODA 9.000 MIGRANATA JE U SRBIJI I TU OSTAJU”

1076
0
SHARE

Posle osam meseci neprestanih poslaničkih i novinarskih pitanja oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i potvrdilo da postoji radni sporazum sa Vladom Austrije o vraćanju migranata koji ne mogu da dobiju azil u Austriji nazad u Srbiju.

Zanimljivo je da na ovu temu i dalje ne želi da govori nadležni ministar policije Nebojša Stefanović, niti predsednik ili premijer, već svi zajedno izbegavajući odgovornost poturaju pomoćnika ministra policije – široj javnosti nepoznatog – Zorana Lazarova.

I dalje, osim konačnog priznanja da jedan ovakav sporazum postoji, nismo dobili odgovor niti na jedno postavljeno pitanje:

Ko je u ime Vlade Srbije potpisao ovaj sporazum?

Zašto se migranti iz Austrije vraćaju baš u Srbiju, a ne u neku drugu zemlju, ili u svoju zemlju porekla?

Da li su u pitanju migranti-kriminalci koje Austrijanci ne žele u svom društvu?

Da li ih vraćaju u Srbiju zato što su im jedino ovde izdavani lični dokumenti u prolasku preko Balkana, dok niti jedna druga zemlja na balkanskoj ruti to nije radila?
Da li je sličan sporazum potpisan od strane Vlade Srbije i sa drugim zapadnoevropskim državama?

To što pomoćnik ministra tvrdi da niti jedan migrant još uvek nije izručen Srbiji iz Austrije ne znači da se to neće dogoditi jer su upravo oni napravili međunarodni sporazum koji to omogućava, a da o tome nikada nisu dobili saglasnost Narodne Skupštine niti pitali građane da se izjasne na referendumu.

Pritom, pomoćnik ministra otvoreno laže kada ovaj sporazum koji je potpisala naprednjačka vlast povezuje sa obavezama koje je država Srbija preuzela u vreme prethodne vlasti u vezi sa readmisijom iz ugovora sa EU iz 2007. i Austrijom iz 2010. godine, jer se ti aranžmani odnose na povratak naših državljana u Srbiju i nemaju nikakve veze sa migrantskom krizom koja tada nije ni postojala.

Prošlogodišnji ugovor Vlade Srbije sa Vladom Austrije ne tiče se naših državljana već isključivo migranata, iz čega možemo zaključiti spremnost naše aktuelne vlasti da od Srbije pravi azilantski centar za sve one migrante koje zapadna Evropa ne želi da primi.

Jer, koji bi drugi razlog bio za potpisivanje ovog sporazuma? Ako su već jednom slagali i sakrili ovaj sporazum od javnosti – ko im sada može verovati?

Što se tiče konstatacije pomoćnika ministra da Srbija neće biti azilantski centar takođe moramo da ga demantujemo jer Srbija to već jeste.

U ovom trenutku u 20 azilantskih centara u Srbiji smešteno je 9000 migranata koji ne mogu nikuda ni napred ni nazad iz Srbije.

Sva raspoloživa mesta u migrantskim centrima su puna i dalji protivzakoniti ulazak ilegalnih migranata u Srbiju ili njihov povratak iz zapadne Evrope na osnovu sličnih sporazuma naše Vlade značiće otvaranje novih migrantskih centara, dodatnu destabilizaciju Srbije i opšte ugrožavanje bezbednosti našeg naroda i države.

Boško Obradović (Dveri info)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here