Home TEMA DANA „Blumberg“: Evropu samo korak deli od potpune katastrofe…

„Blumberg“: Evropu samo korak deli od potpune katastrofe…

457
0
SHARE

Samo nekoliko stepeni Celzijusa deli Evropu od nestanka električne energije. O tome piše Havijer Blas, analitičar Blumberga.

Prema rečima autora, Evropom se šire vesti da su najgori dani energetske krize prošli. Da, cene prirodnog gasa su pale sa 350 na 135 evra po MWh. Evropa je uspela da napuni svoja skladišta gasa, a ova jesen je bila prilično topla.

Međutim, cene gasa i struje su i dalje visoke u poređenju sa dosadašnjim pokazateljima. I posle sniženja cena, gas je sada sedam puta skuplji nego u periodu od 2000-2020, dok je struja 10 puta skuplja.

Međutim, glavni problem je što se ne zna koliko dugo će cene ostati visoke. U isto vreme dolaze mrazevi i mirni dani koji su nepogodni za proizvodnju energije vetra.

„Problem je u tome što su energetska tržišta toliko tesna da samo nekoliko stepeni Celzijusa ili nekoliko dana bez vetra deli Evropu, suočenu sa nestankom struje od toga da ima dovoljno energije da preživi zimu“, upozorava autor.

I dalje postoji značajan rizik da će se od potrošača tražiti da smanje potražnju. Verovatnoća lokalnih isključenja ostaje velika, posebno za Francusku, Finsku, Irsku i Švedsku. Širom Evrope vetrovi su skoro utihnuli, primoravajući mreže da se više oslanjaju na elektrane na gas, a u Nemačkoj na ugalj.

Da se ovo nije dogodilo, francuska nuklearna industrija bi se pojačala, izvozeći struju za sve. Ali Francuska je uvezla mnogo električne energije jer su mnogi njeni reaktori stavljeni iz upotrebe radi popravke, što je dodatno uticalo na tržište.

„Od sada, strašni scenario je ono što stručnjaci za energetiku u Nemačkoj nazivaju Dunkelflaute, što bukvalno znači sumorna depresija, period sa malo solarne energije i energije vetra i velikom potražnjom zbog niskih temperatura.

Ako se Dunkelflaute pojavi u Evropi – a neki trgovci i meteorolozi veruju da je verovatnoća da će se pojaviti ove ili sledeće nedelje – region će biti u nevolji „, navodi se u članku.

Pored toga, subvencije koje su vlade dale stanovništvu i preduzećima rezultiraće većim porezima u budućnosti, rekao je Blas. Po mišljenju analitičara, Evropljani ne bi trebalo da se opuštaju nakon vesti da su cene gasa blago pale i da su skladišta puna.

Zima tek počinje, a realnost je da su troškovi goriva i dalje izuzetno visoki, kontinent zavisi od vremenskih prilika, troškovi subvencija rastu neodrživim tempom, a kompanije upozoravaju na deindustrijalizaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here