Home TEMA DANA BILJANA PLAVŠIĆ ŠOKIRALA SRBE: ŠEŠELJ RADI ZA DRŽAVNU BEZBEDNOST HRVATSKE!

BILJANA PLAVŠIĆ ŠOKIRALA SRBE: ŠEŠELJ RADI ZA DRŽAVNU BEZBEDNOST HRVATSKE!

1888
0
SHARE

Biljana Plavšić (87), prva posleratna predsednica RS i haška osuđenica, otkrila je nepoznate detalje o sukobima u BiH i ključnim akterima tog vremena – Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Slobodanu Miloševiću i Željku Ražnatoviću Arkanu.

U ispovesti za mesečnik “Njuzvik” Plavšić, koja je u Hagu osuđena zbog ratnih zločina na 11 godina zatvora, i puštena 2009, navodi da je priznala krivicu, uz jedini uslov da ne svedoči ostalim optuženicima, ali da ju je Karla del Ponte mučila i terala da svedoči protiv Slobodana Miloševića.

– U jednom momentu je bila toliko nasilna da je skočila sa stolice i krenula ka meni, skoro da je htela da me udari.

Na stolu je bila neka velika pepeljara koju bih joj, da je načinila još dva koraka, olupala o glavu. Srećom, moj advokat je bio tu i predložio je pauzu, te se to tako završilo – navela je .

Plavšić objašnjavajući detaljno kako je izbegla to svedočenje, ali da su u trenutcima kada su je pritiskali da svedoči, u njenu ćeliju u Švedskoj, ispuštani “neki gasovi, neki otrovi”, i da su joj “uši bile crvene, a iz nosa curila krv”…

Navela je da je Del Ponte htela da je kupi za boks cigareta, ali da je tada pomislila da joj neće izaći u susret, pa neka je i ubiju.

Kako je rekla, sa Slobodanom Miloševićem se odbila rukovati na Palama tokom rata, zbog sankcija prema RS i prekida telefonskih veza.

ŠEŠELJ RADI ZA DRŽAVNU BEZBEDNOST

Kazala je i da joj je jedan bivši radikal ispričao da Šešelj radi za državnu bezbednost Hrvatske, a da je on to radio i u vreme komunizma, još osamdesetih dok je radio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

– Šešelj je jedini koji je saradnik službe postao dobrovoljno – kazala je.

Ispričala je da je, kada je ubijen Zoran Đinđić, tokom šetnje čula Šešelja da govori: “Kako je ovo dobra vest… Naručuj prasiće da proslavimo!”.

– Ja uplakana, a Milošević stoji pored mene i kaže: “Ne razumem kako se neko može radovati nečijoj smrti”.

Eto, i Miloševiću je bilo žao Đinđića, iako su bili politički protivnici – rekla je Plavšić.

(Politički.RS)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here