Home TEMA DANA BIL GEJTS ŠOKIRAO PRIZNANJEM: „JOŠ 2016. SAM UPOZORAVAO TRAMPA NA PANDEMIJU“

BIL GEJTS ŠOKIRAO PRIZNANJEM: „JOŠ 2016. SAM UPOZORAVAO TRAMPA NA PANDEMIJU“

676
0
SHARE

Osnivač Majkrosofta i multi-milijarder Bil Gejts rekao je da je pokušao upozoriti novoizabranog predsednika Donalda Trampa na opasnosti od velike pandemije virusa ubrzo nakon predsedničke trke 2016. godine, ali napomenuo je da se oseća krivim što nije to uradio još glasnije.

„Odabrao sam, kad sam se sreo sa ljudima s vrha, u Evropi, SAD-u, širom sveta, da razgovaram o ovom riziku od pandemije“, rekao je za Vol Strit žurnal u intervjuu objavljenom u ponedeljak, objašnjavajući da je čak izneo slučaj američkom predsedniku tokom sastanka u decembru 2016. u Tramp Taueru.

– Osećam se užasno. Smisao razgovora bio je da bismo mogli preduzeti mere i umanjiti štetu… Voleo bih da sam učinio više da skrenem pažnju na opasnost – kazao je Gejts.

On kaže da je, iako su se mnogi svetski lideri u principu slagali sa njegovim savetima, malo ko preduzimao bilo kakvu akciju da se pripremi, što ga je navelo da sam počne da traži potencijalna rešenja.

„Kad god bih vas pitao o respiratornim virusima, na primer, koliko je važno izolovati škole, koliko daleko virus može da se prenosi, pa čak i … da li maske zapravo pomažu ili ne?“ – na takva pitanja nije bilo preciznih odgovora, rekao je.

Kroz Fondaciju Bil and Melinda Gejts, osnovanu 2000. godine, tehnološki preduzetnik i njegova supruga obratili su pažnju na brojne zdravstvene krize širom sveta, uključujući finansiranje lečenja ebole i virusa Zika, a sada ublažavaju efekte Kovid19.

Fondacija je izdvojila oko 250 miliona dolara za borbu protiv bolesti – koju Gejts naziva „najdramatičnijom stvari u mom životu“ – sa nadom da će konačno naći vakcinu.

„Svaki dan pomislimo – ponestaće nam staklenih bočica!“ rekao je, opisujući svakodnevne zadatke koje obavljaju u potrazi za lekom.

„Možda mislite da je to jednostavan deo, ali niko nikada nije napravio 7 milijardi vakcina.“

Neki kritičari optužuju milijardera da ima preveliki uticaj na globalnu zdravstvenu zajednicu, prebacuju mu da odlučuje koje će bolesti imati prioritet nad drugima, piše RT.

Ali Majkrosoft-mogul je insistirao na ovome: „Sve što radimo je da trošimo svoj novac i delimo svoje mišljenje“, dodajući: „Ne donosimo odluku na kraju dana mi, već neko drugi.“

(RT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here