Home TEMA DANA AMERIKA UPOZORILA EU: PRETI ESKALACIJA SUKOBA!

AMERIKA UPOZORILA EU: PRETI ESKALACIJA SUKOBA!

524
0
SHARE

SAD su diplomatskim kanalima upozorile Evropsku uniju, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju na pretnju eskalacije sukoba u Donbasu.

List navodi da su se SAD krajem prošle nedelje obratile evropskoj službi za spoljne poslove i ministarstvima spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Američka strana je ukazala na navodnu visoku koncentraciju ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i s tim povezani potencijal za zaoštravanje situacije.

Prema pisanju lista, Sjedinjene Američke Države su sa partnerima podelile svoje informacije o kretanju ruskih snaga.

Istovremeno, tokom sastanka v. d. nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Džozefa Bajdena na marginama samita G20 u Rimu, američki lider zahtevao je od Berlina da poveća pritisak na Rusiju koristeći gasovod „Severni tok 2“.

Vašington očekuje da će aktuelna vlada ili buduća nemačka koalicija izvršiti uticaj na Federalnu mrežnu agenciju na način da će regulator ili zaustaviti ili barem revidirati tekuću proceduru sertifikacije gasovoda.

List primećuje da je Kancelarija saveznog kancelara nezadovoljna postupcima Rusije u situaciji oko Ukrajine.

– Ponašanje u Moskvi iskušava strpljenje (Berlina) – rekli su izvori lista.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je 3. novembra nazvala objavljivanje američkih medija lažnom kampanjom o tome da Rusija navodno premešta snage prema ukrajinskoj granici.

Ona je skrenula pažnju da su najmanje tri američka časopisa – „Politiko“, „Vašington post“ i „Forin polisi“ – objavila „kao po komandi u pravom napadu panike“ materijale da Rusija navodno dovlači trupe ka ukrajinskoj granici.

– To nije bila jedna lažna vest, to je bila čitava nova lažna kampanja u američkim medijima – istakla je diplomata.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u utorak je objave o vojnoj tehnici Rusije „kod granica Ukrajine“ nazvao nekvalitetnim dezinformacijama.

Portparol Kremlja naglasio je da je kretanje ruske vojne tehnike i vojske na teritoriji zemlje isključivo stvar Moskve.

Ranije je američki list „Politiko“ objavio je satelitske snimke koji, kako tvrde, pokazuju da Rusija navodno grupiše snage i vojnu tehniku na granici sa Ukrajinom.

U članku se napominje da su snimci koji „pokazuju da Rusija nagomilava tenkove, samohodno oruđe i vojni arsenal“ u području grada Jeljni koji se nalazi u Smolenskoj oblasti.

Interesantna je činjenica da se ona nalazi na granici sa Belorusijom, a ne Ukrajinom.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here