Home TEMA DANA AMERIKA NA IVICI HAOSA: NJUJORK POSTAJE NAJVEĆE ŽARIŠTE, KORONAVIRUS SE ŠIRI BRŽE...

AMERIKA NA IVICI HAOSA: NJUJORK POSTAJE NAJVEĆE ŽARIŠTE, KORONAVIRUS SE ŠIRI BRŽE NEGO U ITALIJI

1794
0
SHARE

Jedan od hiljadu Njujorčana već je zaražen, što znači da se virus korona širi brže nego u Italiji i Iranu.

Grad Njujork je novi epicentar zaraze virusom korona, jer je tu registrovana trećina pozitivnih u SAD, a virus se širi pet puta brže nego u drugim delovima zemlje, prenosi RTS pisanje američkih medija.

Jedan od hiljadu stanovnika šire teritorije grada već je zaražen, izjavila je koordinatorka Radne grupe za borbu protiv virusa korona dr Debora Briks. Šira teritorija Njujorka, prema procenama, ima više od 20 miliona stanovnika, dok u samom gradu živi 8,5 miliona ljudi.

Gustina stanovnika jedan je od najvećih problema najmnogoljudnijeg američkog grada u ovom trenutku, piše Njujork tajms, dodajući da je u Njujorku već sada procenat zaraženih veći nego u Italiji.

Razlog je gradski prevoz američkog megalopolisa i gužve u njemu, izuzetno posećeni javni parkovi i zgrade koje izgledaju kao košnice.

Guverner države Njujork Endru Kuomo naredio je bolnicama da smesta uvećaju kapacitete za prijem zaraženih za 50 odsto.

Samo u ponedeljak prijavljeno je novih 5,000 slučajeva, što je broj zaraženih podiglo na 21.689 u širem rejonu, dok ih je u samom gradu 13.119.

Od Kovid-19 u gradu je do ponedeljka uveče preminulo 125 ljudi.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je slanje velikog kontigenta sredstava za zaštitu od virusa korona (maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava) i najavio da će naučne laboratorije u Njujorku ubrzano raditi na traženju rešenja.

On je iskazao optimizam u pogledu efikasnosti kombinacije leka za malariju i antibiotika koja se pokazala uspešnom na drugim mestima u svetu.

Gradonačelnik Bil de Blazio zatvorio je škole u Njujorku 15. marta tek posle dosta pritisaka, a sada je izjavio da ne treba očekivati da se đaci i studenti vrate u zgrade pre 20. aprila. Organizovana je onlajn nastava.

Za sada nema ograničenja kretanja stanovnika na teritoriji grada, ali se svima savetuje da ostanu u kućama.

Restorani i barovi ne primaju goste, već samo dostavljaju hranu.

DRASTIČAN SKOK BROJA ZARAŽENIH

Broj obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim američkim Državama drastično se povećao, te su SAD trenutno treće na svetu po broju slučava.

U ponedeljak je registrovano 2.411 slučajeva, te je sada ukupno 46.154 registrovanih.

Broj umrlih se povećao za 29 tokom dana.

SAD su tako prestigle Španiju po broju slulajeva, ali ova evropska zemlja ima problem sa velikim brojem smrtnih slučajeva koji je trenutno 2.311.

Ono što je u SAD privuklo pažnju jeste slučaj dvanaestogodišnje devojčice koja je zbog teškog stanja zbog koronavirusa na respiratoru.

Kako prenosi Si-En-En pozivajući se na njenog rođaka Džastina Entonija, Emi je 15. marta dijagnostikovana pneumonija, a da su rezultati testa u petak prošle nedelje pokazali da je pozitivna na virus.

Ona je od subote na respiratoru i njeno stanje je trenutno stabilno, dodao je Entoni.

Sjedinjene Američke Države tokom prošle nedelje odlučile su da zatvore granice sa Kanadom, a predsednik Donald Tramp

U svetu je trenutno preko 380.000 zaraženih.

Prva zemlja po broju registrovanih slučajeva je i dalje Kina, ali je Italija pre nekoliko dana prestigla zemlju porekla virusa po broju smrtnih slučajeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here