Home TEMA DANA ALBANCI SE SPREMAJU DA ZAUZMU VALAČ NA KIM- POČETAK HAOSA NA BALKANU...

ALBANCI SE SPREMAJU DA ZAUZMU VALAČ NA KIM- POČETAK HAOSA NA BALKANU I U EVROPI?!

478
0
SHARE

Predsednik Vučić nedavno je upozorio da Albanci u narednom periodu planiraju da zauzmu Valač na KiM. Zubenica: Vrlo realan scenario.

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao, zauzimanje Valača bilo bi katastrofalno za naš narod i naveo da je zabrinut zbog toga što su Albanci demonstrirali da za njih međunarodni sporazumi nisu važeći.

Vučić je rekao da su se “grdno prevarili oni koji to planiraju”.

Nisam siguran da će to biti dobre vesti ni za njih. Mora dobro da se razmišlja o svojim odlukama. Mi nemamo kud, možemo samo da vučemo iznuđene poteze, ne svojom krivicom”, rekao je Vučić u utorak posle sastanka sa zvaničnicima Socijalističke partije Srbije.

Politički analitičar Mišel Zubenica kazao je za B92.net da je vrlo realan scenario o kome je govorio predsednik Vučić.

“Pretnja je realna, pošto smo videli aktivnosti prištinskih vlasti da su spremni za oružane sukobe i da su spremni na izazivanje incidenata samo da bi (premijer tzv. Kosova Aljbin)

Kurti ojačao politički. Čeka ga drugi krug lokalnih izbora koji su mu jako važni da bi ostao na vlasti. S obzirom na intervenciju ROSU na severu Kosova, videli smo da je spreman i na potencijalne žrtve”, istakao je Zubenica za naš portal.

On je objasnio da nije tajna da Albanci imaju strateški cilj osvajanja severa Kosova i Metohije.

“Žele da okruže teritoriju i imaju potpunu kontrolu. Cilj im je i da dodatno doprinesu strahu kod srpskog stanovništva, Uz sve to imaju zeleno svetlo stranih centara moći. Bojazan predsednika Srbije je realna, siguran sam da postoje i obaveštajni podaci tako nešto sprema u nekom budućem periodu”, istakao je ovaj analitičar.

Zubenica je izričit u stavu da, ukoliko bi došlo do tog upada, to bi predstavljalo novu krizu u Evropi i svetu.

“To bi bila jedna potpuna nestabilnost. To bi bio jedan haos na Balkanu i predstavljalo bi novu krizu ne samo na ovom području, nego i u Evropi i u svetu. Siguran sam da bi onda i velike sile uskočile sa svojim planovima kako to da se završi. Veliko je pitanje kako bi Srbija postupila.

Sa jedne strane, Srbija je obavezna da zaštiti svoje građane gde god da se nalaze. Srbija mora da spreči novi egzodus srpskog stanovništva i dužna je da, u slučaju napada, čak i vojno interveniše. Međutim, sa druge strane, to bi značilo i sukob sa najmoćnijim

zemljama na svetu, pre svega zapadnim, jer je NATO i dalje prisutan na Kosovu i tamo su ključna bezbednosna struktura”, objasnio je Zubenica.

“Treba dobro proceniti sve moguće rizike i posledice takve jedne reakcije. Ono što je važno je da Srbija na svaki mogući način stane u zaštitu svog stanovništva na KiM”, dodao je on.

Borba Nemačke i Velike Britanije

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milorad Drecun nedavno je gostujući na TV Prva kazao da postoji veza između toga što su u južnoj pokrajini bili prisutni

pripadnici britanskih specijalnih snaga “Gurke” i to sam par dana pre nedavnog upada jedinica ROSU na sever KiM.

Upad na sever KiM donekle je osudio šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj, a Zubenica je istakao da je već postalo javno da je jasno da Albanci imaju podršku Velike Britanije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here