Home POGLEDI ZAŠTO ĆUTE ISTORIČARI, AKADEMICI? KOGA SE PLAŠE? ŠOK IZJAVA IZRAELSKOG PREMIJERA- SRBI...

ZAŠTO ĆUTE ISTORIČARI, AKADEMICI? KOGA SE PLAŠE? ŠOK IZJAVA IZRAELSKOG PREMIJERA- SRBI SE NISU DOSELILI U 7.VEKU, ONI SU NA BALKANU BILI I ZA VREME RIMSKE REPUBLIKE! (VIDEO)

1165
0
SHARE

Izrael je izuzetno ozbiljna država (šta god ko o njoj mislio), a njenom premijeru je sugerisano da o Srbima kaže ono što je kazao. Ko je sugerisao?

Rabini, izraelski istoričari, oni kojima je u interesu i istina i to da Srbi dobiju drugačije, bolje, cenjenije mesto u savremenoj međunarodnoj zajednici od ovog koje sada imaju.

Da li je moguće da to u Beogradu niko nije shvatio; ni Vučić ni ugledni, društveno dobro pozicionirani doktori, akademici istorijskih nauka? Kuda vodi to njihovo ćutanje?

Ako odbacuju Milojevića i Olgu Pjanović Luković, neka se bar pozabave onim što je kazao Netanjahu jer im je jasno, bar to im je jasno, da oni koji su Netanjahuu dali podatak o Srbima iz vremena Rimske republike, znaju mnogo, znaju istinu i ništa ne govore slučajno.

Netanijahu: Prijateljstvo Srba i Jevreja traje nekoliko milenijuma, još od doba Rimske republike

Aleksandar Vučić i Benjamin Netanijahu, premijeri Srbije i Izraela, razmenili su tople reči prijateljstva na  zajedničkoj konferenciji za štampu, i postavili kamen temeljac za unapređenje odnosa dve države. Netanijahu je bio naročito rečit, uputivši brojne hvalospeve Srbiji i srpskom narodu.

– Čast mi je da vas ugostim ovde u Izraelu gospodine Vučiću. Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda seže hiljadama godina unazad, još iz doba Rimske republike. U modernom dobu, naši narodi su bili ujedinjeni u zajedničkoj borbi i patnji tokom užasnih godina Drugog svetskog rata.

Pretrpeli smo brutalne zločine nacista, a Izrael nikada neće zaboraviti ulogu Srbije u borbi protiv nacizma. To je vaša medalja časti, koju ponosno nosite, i zbog koje ste zauvek u našim srcima.

Srpski Jevreji su takođe igrali bitnu ulogu u ponovnom rađanju jevrejske nacije. Jedan od pionira modernog cionizma bio je rabin Judal Kalaj iz Srbije. I danas Izrael društvo koje obezbeđuje podjednaka, demokratska prava za sve svoje građane bez obzira koje su boje kože, veroispovesti ili pola.

Tragedija je što naši palestinski susedi i dalje ne prihvataju osnovne istorijske činjenice. Oni negiraju 3.000 godina staru povezanost između ljudi Izraela i zemlje Izraela. Ne prihvataju pravo jevrejskog naroda na samoopredeljenje, a to pravo zahtevaju za sebe.

Koliko prošlog vikenda, palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da nikada neće priznati jevrejsku državu. On je ovo izjavio 29. novembra, na isti dan na koji su Ujedinjene nacije pre 67 godina ustanovile osnivanje jevrejske države.

Mir se ne može zasnivati na takvom licemerju. Mir nikada neće biti izgrađen na izvrtanju istorijskih činjenica. Mir zahteva da Palestina konačno prizna legitimnu državu jevrejskog naroda.

Gospodine Vučiću, iako prijateljstvo naših naroda traje vekovima, verujem da ste vi prvi premijer Srbije koji je u zvaničnoj poseti Izraelu. Ovom istorijskom posetom demonstrirali ste prijateljstvo koje gajite prema Izraelu i jevrejskom narodu. To prijateljstva sam jako svestan. Mi, Izraelci, delimo to prijateljstvo sa narodom Srbije.

Ova poseta takođe pokazuje vašu posvećenost jačanju bilateralnih veza između Srbije i Izraela. To je i moja posvećenost. Smatram da je ova vaša poseta svojevrsni katalizator jačanja naše saradnje na svim poljima.

I verujem da trenutni nivo saradnje Srbije i Izraela ne reflektuje ni delić potencijala koji možemo postići u ekonomskom, tehnološkom, kulturnom i svim ostalim vidovima saradnje. Zajedničkom saradnjom radićemo na prosperitetu naše dve države.

Gospodine premijeru, zadovoljstvo mi je da vas ugostim u Izraelu. Dobrodošli – završio je svoju dobrodošlicu Netanijahu čvrstim rukovanjem sa Aleksandrom Vučićem, koji se zatim obratio javnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here