Home POGLEDI ZABRANJENO DALJE ISTRAŽIVANJE: TAJNE DŽINOVA I LEDENE ODAJE U RUMUNIJI

ZABRANJENO DALJE ISTRAŽIVANJE: TAJNE DŽINOVA I LEDENE ODAJE U RUMUNIJI

1258
0
SHARE

rumunija bucedji planina

Rumunske legende o divovima

Zavisno od regiona Rumunije iz kojeg legende potiču, postoje različita imena za divove. Na primer, u oblasti Boziorul ih zovu „tartari“. U planini Buzauluj u Skajeniju su pronađeni veoma visoki skeleti od preko 2,4 metra.

Znajući za lokalne legende, ljudi iz oblasti su odmah pomislili na tartare. Prema jednoj od legendi, planinska formacija poznata kao „Stubovi Tainite“ je napravljena od strane tih divova u prošlosti. Smatra se da su isti ti divovi napravili dve podzemne odaje ispod planine.

Sa planine Tainita se može videti čudna formacija koja podseća na niz kamenih stolica. Pošto se nalaze veoma visoko i na nedostupnom mestu, lokalci veruju da su ih tartari napravili kako bi sedeli na njima dok bi se sastajali.

Prema jednoj legendi iz okruga Hateg, postojale su dve žene divovi koje su sagradile gradove u Devi i na vrhu Oštećene planine. Priča se da je ona koja je sagradila grad u Devi shvatila da je onaj drugi grad mnogo lepši, te da je iz besa bacila plug na grad i oštetila vrh planine. Tako je planina dobila ime.

U regionima poput Teleormana, Đurđua i južne Muntenje, divovi su poznati kao „džidovi“. Postoji lokalna legenda koja govori o heroju Novaku koji se borio protiv džidova.

Kada je div pobeđen, on je pokušao da pobegne i da se spasi, ali je usput ostavio trag u zemlji koji je od tada poznat kao Novakova brazda. U tom regionu ima još nekih formacija za koje lokalci veruju da su ih sagradili divovi.

vbjdfejkh83949238797

Džinovska otkrića u Rumuniji

U regionu Đurđu su napravljena brojna arheološka otkrića. Na primer, u Argedavi je kralj Burebista sagradio svoj prvi grad (pre nego što je ujedinio Dačane u toj oblasti). Međutim, mnogo je interesantnije otkriće iz perioda između 1940. i 1950. godine. Arheolozi su tada iskopali 80 čovekolikih skeleta koji su bili visoki 4-5 metara.

Ovakvi džinovski skeleti su pronađeni i u drugim delovima države, kao na primer u Pantelimonu u Lebadi.

Slična otkrića su napravljena i u Plovragi, u Setateni, blizu manastira Crni princ, ali i u planini Bučegi, gde su pronađeni ogromni podzemni tuneli.

Dakle, skeleti divova su pronađeni svuda po Rumuniji.

Veruje se da se njihov glavni dom nalazio u Maramuresu, u Tvrđavi Oncesti. U Argedavi je pronađeno bar 80 skeleta divova visine preko 5 metara. Iako veliki broj ovih otkrića iznenadno „nestane“ odmah nakon toga, ima još jako puno neiskopanih skeleta rumunskih divova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here