Home POGLEDI VODEĆI RUSKI NAUČNIK ZA NUKLEARNU FIZIKU: CIVILIZACIJE SA DRUGIH PLANETA SU NAS...

VODEĆI RUSKI NAUČNIK ZA NUKLEARNU FIZIKU: CIVILIZACIJE SA DRUGIH PLANETA SU NAS IZOLOVALE I NADGLEDAJU NAŠ RAZVOJ

1025
0
SHARE

Moguće je da je naša planeta „rezervat“ u kojem su nas mnogo naprednije civilizacije sa drugih planeta na neki način izolovale od kontakata i nadgledaju naš razvoj, ne želeći da se mešaju i utiču na njega, izjavio je  Aleksander Panov, vodeći istraživač na Institutu za nuklearnu fiziku pri Moskovskom državnom univerzitetu.

Aleksander Panov je predsedavajući Saveta za astronomiju pri Ruskoj akademiji nauka, a nedavno je šokirao javnost tvrdnjom: „Naravno da mi nismo sami. Nije pitanje da li oni postoje, nego gde postoje“

Panov veruje u vanzemaljce i tvrdi da druge inteligentne civilizacije izbegavaju da se susretnu sa nama, ali su nas njihovi pripadnici verovatno već posećivali u dalekoj prošlosti.

On smatra da je astroarheologija veoma važna zbog toga i treba da bude usmerena i na površinu Meseca, čije bi nam detaljne fotografije o mogućoj vanzemaljskoj prošlosti mogle mnogo toga da otkriju.

Ako smo u „karantinu“, možda su nam zbog toga signali koje šalju razumna bića sa drugih planeta „blokirani“, ili nismo u stanju da ih prepoznamo, jer nam stižu kao ponovljeni brzi radio-praskovi sa ciljem da ometaju SETI istraživače i skrenu im pažnju – smatra Aleksander Panov, nazivajući takvu blokadu „uspostavljanjem zone radio-tišine“ oko nas, da bi nas visoko razvijene civilizacije držale dalje od sebe.

Ali, to ne znači da mi ne treba sa svoje strane da nastojimo da ispitamo i otkrijemo postojanje drugih planeta sa inteligentnim bićima koja su u stanju da šalju signale i putem njih komuniciraju, smatra ruski astronom, koji je angažovan na stvaranju ruske svemirske opservatorije „Spektar-M“, koja je u planu da se lansira 2027. godine i uključi u traganje za velikim veštačkim strukturama.

Nova tehnologija treba da omogući teleskopima da prate nebo neprekidno 24 sata i beleže i analiziraju deset do stotinu puta više podataka koje će dobiti nego do sada.

Aleksandar Panov misli da treba istraživati kao „kretanje kazaljke na časovniku“, odnosno da se u tom smeru bez prestanka pokriva čitavo nebo.

– Istraživači treba jednako da tragaju za biološkim i za inteligentnim životom u univerzumu, sarađujući i udružujući resurse ta dva različita polja, koja suštinski imaju isti cilj: otkriti vanzemaljce – smatra Panov.

– Možda na jednoj od planeta koje kruže oko te određene zvezde postoji visokorazvijena civilizacija koja je u stanju da pošalje poruke u svemir ali, kao i mi, nema toliko energetskih potencijala da ih prenosi kontinuirano svim zvezdama u toj oblasti univerzuma?“, pita se Aleksander Panov

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja kada se pomene uspostavljanje kontakta sa naprednijim vanzemaljskim civilizacijama, jeste koliko to, osim što može da nam donese koristi, može da predstavlja i opasnost za čovečanstvo i njegov opstanak – jer ne znamo unapred kakve su namere tih bića prema nama?

– Kada izađete iz kuće, može da vam cigla padne na glavu, ali to ne znači da stalno treba da ostanete u kući – smatra Panov.

Potencijalne dobrobiti koje možemo da dobijemo od takvih kontakata su toliko velike da odnose prevagu nad svim mogućim rizicima. Naučnici su odredili set sigurnosnih pravila koja se moraju poštovati ukoliko se dobije i dešifruje međuzvezdana poruka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here