Home POGLEDI TAJNA “TAJNE VEČERE”: SKRIVENA ZNAČENJA PRIMETILI SU TEK VEKOVIMA KASNIJE

TAJNA “TAJNE VEČERE”: SKRIVENA ZNAČENJA PRIMETILI SU TEK VEKOVIMA KASNIJE

619
0
SHARE

“Tajna večera” Leonarda da Vinčija je remek-delo italijanske renesanse. Sigurno ste je videli bezbroj puta do sada, ali možda ove činjenice o njoj niste znali.

Veliki četvrtak je praznik posvećen sećanju na poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih apostola. Prema predanju, Isus je tokom večere rekao učenicima da će ga jedan od njih izdati i potom je otišao u Getimanski vrt gde je u molitvi čekao da ga stražari privedu.

Zato je i logično što se na Veliki četvrtak mnogi dodatno posvete izučavanju “Tajne večere”, jednog od najznačajnijih dela Leonarda da Vinčija koje se nalazi u crkvi Santa Marija de la Gracije u Milanu. Izradu ovog dela naručio je Lodoviko Sforca, vojvoda od Milana.

“Tajna večera” je preživela sve

Godine 1796. trpezariju manastira su Napoleonovi vojnici koristili kao štalu. Ovaj vojskovođa je izdao strogu naredbu da se mural ne ošteti, ali pošto su vojnici otišli otkriveno je da su apostoli bili gađani glinom.

Posle toga, prostorija je služila za skladištenje sena, a 1800. godine poplava je celu sliku prekrila zelenom plesni.

Slika je izašla čitava i iz bombaškog napada saveznika 1943. godine, iako je ostatak manastira bio razoren.

Slavni slikar otpočeo je rad na ovom delu 1495. godine i to eksperimentišući. Uprkos običaju da se freska slika na mokrom gipsu, Da Vinči je radio na suvom i dobio je mnogo bolji rezultat.

Međutim, ovo značajno delo je zbog toga počelo da propada još za umetnikovog života. Svega 150 godina nakon nastanka naučnici su procenili da sliku ništa ne može da spasi.

Ipak, zahvaljujući restauracijama, nju i danas možete videti – po ceni od 6,5 evra, ukoliko najavite svoj dolazak mesecima unapred.

Iako možda ne deluje tako, kad je gledamo na računarskim ekranima – “Tajna večera” je ogromna i zauzima skoro 40 kvadratnih metara. U prostoriji nema drugih umetničkih dela, iako je bilo u planu da se na zidu naspram nje naslika Raspeće.

Po Da Vinčijevoj zamisli, na zidu je prikazan vrhunac Večere – trenutak pošto je Isus otkrio da će ga jedan od učenika izdati, tako da se na slici vide reakcije – šok i gnev apostola.

Istovremeno, prikazano je rađanje pričešća, jer Isus Hrist poseže za hlebom i vinom koji postaju simboli hrišćanske Svete tajne.

Čak i oni koji su mnogo puta videli sliku (ili bar reprodukciju) ovo ne znaju – Isus je ranije imao noge! Godine 1652. neko je došao na ideju da napravi vrata baš ispod Hrista, pa su ovi radovi uklonili Isusove noge sa zida.

SKRIVENA ZNAČENJA I TAJNE NA SLICI

Isus Hrist je centralna figura na slici, a apostoli su grupisani po trojica u četiri celine.

Gledano s leva na desno Vartolomej, Jakov i Andrija Mali čine prvu grupu od tri apostola i deluju iznenađeno, a Andrija čak uplašeno. U drugoj grupi su Juda Iskariotski, Petar i Jovan. Juda drži kesu srebra u desnoj ruci, posežući za komadom hleba sa njegove leve strane.

Petar se naginje, držeći nož u desnoj ruci, koji simbolizuje njegovu odbranu vere i revnost prema Isusu. Jovan izgleda kao da pada u nesvest.

Pre Leonarda je tradicija nalagala da se Juda izoluje od ostatka apostola ili je sedeo prekoputa Isusa i ostalih, koji su tradicionalno prikazani kako svi sede na jednoj strani. Leonardo je stvorio suptilniji i tako dramatičan efekat stavljajući Judu u senku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here