Home POGLEDI TAJNA NAJVEĆEG BLAGA ZAKOPANOG IKADA: ARKAN, PAVKOVIĆ I DB PREORALI STARU PLANINU...

TAJNA NAJVEĆEG BLAGA ZAKOPANOG IKADA: ARKAN, PAVKOVIĆ I DB PREORALI STARU PLANINU DA BI GA NAŠLI!

883
0
SHARE

Nema tragača za zlatom od Makedonije do Dunava i Morave a da nije čuo i snio o najvećem blagu ikada zakopanom na ovim prostorima – blagu popa Martina Himovića.

O popu Martinu Himoviću postoje brojne legende sa obe strane Stare planine – u Bugarskoj i Srbiji.

Iako se one delimično razlikuju po pitanju porekla popa Martina, suština je svuda ista: pop Martin Himović ostavio je za sobom neverovatno blago, oteto iz turskih karavana koji su prenosili sakupljeni harač.

Blago je zakopano na 62 lokacije, o čemu je sam pop Martin ostavio zabeleške. Problem je što najveće riznice imaju skrivene zamke koje mogu da ubiju čoveka i što su Martinovi zapisi pisani kao svojevrsne zagonetke.

Pop Martin Himović je iz Hercegovine pred najezdom Turaka došao u nase krajeve zajedno sa ženom Vidom i ćerkom Zlatom. Naselio se u malom selu koje se tada zvalo Umaguska , a koje danas više ne postoji. Selo je bilo blizu Poganovskog manastira tako da je pop tu išao na bogosluženje.

Jednog dana, dok je Martin bio u manastiru, Turci dođu u Umagusku i njihov vođa siluje Martinovu ženu. Vida, zbog sramote, otima Turčinu nož iz pojasa i ubija prvo njega pa

onda sebe. Martin je ženu sahranio u dvorištu kuće koju je naselio i sa ćerkom Zlatom godinu dana svakodnevno išao na njen grob. Za to vreme ćerku je učio korišćenju oružja.

Kada se navršila godina od smrti njegove žene, pop Martin je skinuo crkvenu mantiju, obukao srpsko narodno odelo i krenuo u krvavu osvetu Turcima zajedno sa ćerkom i družinom od 40 hajduka koju je sakupio.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Družina je živela u pećinama, presretala turske karavane koji su u Istambul prevozili sakupljeni novac od poreza. Činili su to od današnjih Žagubice, Jagodine, preko Zaječara i Knjaževca, do Pirota, Niša i Vranja.

Sakupio je pop Martin sa svojom družinom neslućeno blago koje je sakrio na 62 lokacije i

o tome ostavio zapise. Najpoznatija lokacija zakopanog blaga je „Smukova jama“. Ali i najopasnija. Ulaz u „Smukovu jamu“ čuvaju brojne zamke, od zapetih pušaka, do smrtonosnog „ovna“, šiljcima okovanog debla, koje je mehanizmom „zapeto“ da usmrti svakoga ko ne zna jedini način ulaska u lagum.

„Smukovu jamu“ 90-tih godina tražio je i Željko ražnatović Arkan, sa tadašnjom ekipom DB-a. Priča se i da je general Nebojša Pavković vojnim mašinama prekopavao planine u okolini Niša i Pirota u potrazi za blagom popa Martina.

„Nisu ništa našli“ – tvrdi naš sagovornik S.M. iz jednog zaječarskog sela – „Promašili su lokaciju pećine.

„Smukova jama“ se nalazi, prema opisu iz dnevnika Martina Himovića, izpod „Tri čuke“. Ovaj deo Stare planine pripada knjaževačkoj opštini. Godinama tragam za „Smukovom jamom“ i mislim da sam joj našao tačnu lokaciju. Našao sam deo uklesanih znakova koji do nje vode. Samo, ulaz u „Smukovu jamu“ je zatrpan tonama zemlje, biće mi potrebno dobro društvo i mnogo kopanja da dođemo do ulaza.“

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

S.M. poseduje prepis dnevnika popa Martina sa opisima lokacija laguma koji skrivaju blago. Prenosimo deo zapisa:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here