Home POGLEDI SVET U ŠOKU- SPREMA SE GLOBALNA FINANSIJSKA KATASTROFA: KINA OVIM POTEZOM IZAZIVA...

SVET U ŠOKU- SPREMA SE GLOBALNA FINANSIJSKA KATASTROFA: KINA OVIM POTEZOM IZAZIVA KOLAPS DOLARA..

1117
0
SHARE

Vašington preti Pekingu da mu zbog „kineskog porekla pandemije koronavirusa“ vratiti trilion dolara koje mu duguje. U svakom slučaju: značajan deo te sume.

Prema izveštajima medija, Kina – koja je drugi (posle Japana) najveći držalac državnog duga SAD – planira da zbog realne opasnosti da se to dogodi proda znatan deo „američkih vrednosnih papira“ koje poseduje.

Ekonomisti već upozoravaju da će to – ako se zaista dogodi – naneti strašan udarac dolaru i američkom tržištu hartija od vrednosti.

Krajem marta senatori Marša Blekbern i Lindsi Grem zatražili su da Peking bude kažnjen „zbog prikrivanja informacija o izbijanju epidemije u Vuhanu koja izazvala pandemiju“. Inicirali su kažnjavanje Kine, odnosno obeštećivanje SAD preko anuliranja velikog dela sume koju američke državne finansije duguju Pekingu.

Kongresu SAD već je podnesen nacrt zakona o potrebi međunarodne istrage o delovanju Pekinga u prvim nedeljama epidemije u Vuhanu i provinciji Hubej i stvaranja „mehanizma kompenzacije“.

Najviši vašingtonski zvaničnici pridružili su se kampanji, a i Donald Tramp podržao je ideju.

Rekao je: „Još nismo utvrdili konačnu sumu odštete, ali biće značajna“.

Međutim, kineski mediji već najavljuju da je Peking spreman da počne da rasprodaje svoje „američke obveznice“.

Najstariji hongkonški list na engleskom jeziku South China Morning Post navodi da će se to – zavisno od razvoja situacije – možda dogoditi „narednih meseci“:

„Bela kuća razgovara o anuliranju celog ili dela američkog duga prema Kini koji iznosi 1,1 trilion dolara. Takva ekstremna mera je malo verovatna, ali sama činjenica da se o njoj njene raspravlja mogla bi Peking navesti – da bi se osigurao od takvog rizika – da smanji sumu koju mu Amerika duguje“.

Ekonomski analitičari ukazuju da bi to za Vašington – ako ga Peking pretekne – imalo veoma neprijatne posledice jer bi došlo u vreme SAD forsirano štampaju dolare radi  finansiranja borbu protiv pandemije i njenih ekonomskih posledica.

Klif Tan, šef odeljenja za analizu tržišta Istočne Azije rekao je hongkonškom listu:

„Anuliraanje duga je tako luda ideja da bi svako ko je ponudi – trebalo da ozbiljno razmisli o svojoj profesionalnoj podobnosti“.

Svaki pokušaj Vašingtona da ne ispuni svoje dužničke obaveze prema Kini imaće bumerang-efekat. Potkopaće poverenje investitora u sposobnost američke vlade da plaća račune. Nakon što je američka ekonomija imala u drugom kvartalu 2020-te pad BDP do 50 odsto. Najveći u istoriji SAD.

Peking može krenuti u veliku rasprodaju vrednosnih papira vlade SAD, a to bi bila katastrofa: nastala bi panika na berzama, dolar bi se urušio. Međutim, Peking će poći na to samo u krajnjem slučaju. Ne samo zato što bi slabljenje dolara poskupilo kineski izvoz…

Ekonomski stručnjak za Kinu Iris Peng objašnjava:

„Kina je u stanju da izazove kolaps dolara i finansijskih tržišta preplavljujući ih američkim državnim dužničkim obveznicama. Samo, ta finansijska katastrofa bila bi globalna i pogodila bi i Kinu“.

Peking će zato izabrati srednji put. Prestaće da kupuje nove američke državne obveznice, a onih koje već drži – postepeno se oslobađati.

Kina je 2013-te držala američkih državnih obveznica u vrednosti 1,32 triliona dolara, a sada drži – 1,09 triliona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here