Home POGLEDI SVE TAJNE PUTINOVIH TELOHRANITELJA: PIJU POSEBNE LEKOVE, PREPOZNAJU SE PO RUKAMA A...

SVE TAJNE PUTINOVIH TELOHRANITELJA: PIJU POSEBNE LEKOVE, PREPOZNAJU SE PO RUKAMA A SVI DOBIJU OTKAZ IZ ISTOG RAZLOGA! (VIDEO)

777
0
SHARE

NEKOLIKO meseci pre nego što Vladimir Putin napusti svoje rezidencije da bi se pojavio u javnosti bilo gde, njegov bezbednosni tim je već na terenu.

Prvo tim analizira sve moguće pretnje: kriminalne aktivnosti, društvene nemire, percepciju slike, pa čak i mogućnost prirodnih katastrofa, npr. zemljotresi ili poplave u regionu tokom potencijalne posete.

Otprilike mesec dana pre posete predsednika, članovi tima stižu na mesto da usaglase svoj raspored obezbeđenja sa lokalnim vlastima i provere smeštaj u kome će predsednik boraviti. Sve je popravljeno do poslednje kvake, tako da tokom boravka predsednika nikakvi tehničari ili majstori ne bi morali da uđu u stambeni prostor.

IT inženjeri i tehničari bezbednosnog tima postavljaju ometače da blokiraju sve signale radio detonacije na lokaciji predsednika. Oprema koju održava predsednikov tim za nadzor pinguje sve pametne telefone i druge uređaje u neposrednoj blizini predsednikove lokacije kako bi kontrolisala svaku sumnjivu aktivnost.

Za one među vama koji su zabrinuti za pitanja privatnosti – prema ruskim zakonima, predsednikovo obezbeđenje ima pravo da instalira i koristi hardver i softver bilo koje vrste za prisluškivanje, vrši pretrese, ima pristup bilo kojoj zgradi i organizaciji ili zapleni bilo koje vozilo – ako je bilo šta od ovoga potrebno sprovesti radi bezbednosti predsednika.

Međutim, zaplena civilnih vozila dozvoljena je samo “u ekstremnim uslovima“ i ne postoji zvanična evidencija ni o jednoj takvoj situaciji.

Specijalna služba sa više od 50.000 zaposlenih

Tek nakon ovako temeljnih priprema dolazi predsednik i obezbeđenje kreće sa svojim neposrednim radom. Specijalna služba zadužena za bezbednost ruskog predsednika zove se Federalna zaštitna služba koja, prema nezvaničnim informacijama, broji više od 50.000 zaposlenih.

Unutar Federalne službe bezbednosti, specijalna jedinica obezbeđuje lično predsednika Putina. Iznenađujuće, uslovi za ovu poziciju ne uključuju pravo ratno iskustvo.

– Malo je verovatno da će predsednikovo obezbeđenje morati da pravi zasede na planinskim stazama ili da skače sa padobranom. Borbeno iskustvo je korisno, ali često

nije primenljivo u našem radu. Tokom rata napadate. A telohranitelj bi trebalo da štiti predsednika samo od nekog nevidljivog – kaže bivši predsednikov radnik obezbeđenja.

Zbog toga bivši policijski operativci nisu sposobni za ovaj posao – oni su obučeni da uhapse, a predsednikovim telohraniteljima je njegova bezbednost na prvom mestu, a ne neophodnost hapšenja napadača.

Čuvar mora da ima “operativnu psihologiju“, što znači da može da predvidi i spreči pretnje i da to uradi stvari neprimetno od drugih, što je takođe važno. Ostali uslovi za poziciju: kandidati moraju biti mlađi od 35 godina, da imaju visinu između 175 i 190 cm i težinu između 75-90 kg, piše Russia Beyond.

Predsednikovi lični čuvari takođe moraju da razumeju strane jezike i da budu, što se politike tiče, upućeni u osnovne stvari kako bi razumeli ko prilazi predsedniku i kako treba da se ophode prema tim ljudima.

Koriste lekove koji utiču na fiziološke procese

Predsednikovi telohranitelji su veoma izdržljivi. Obučeni su da izdrže veliku hladnoću u lakim kaputima (debeli kombinezoni mogu ometati njihovo kretanje) i da se ne znoje na vrućini. Prema nekim izveštajima, koriste lekove koji utiču na fiziološke procese.

Inače, telohraniteljima je dozvoljeno da puše cigarete – to pomaže bržem smirivanju

stresa, ali naravno ne tokom treninga ili posla. Posao predsednikovih telohranitelja je veoma iscrpljujući, zbog čega se otpuštaju posle 35. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here