Home POGLEDI SEDAM NAJKRVOLOČNIJIH SERIJSKIH UBICA BIVŠE JUGOSLAVIJE

SEDAM NAJKRVOLOČNIJIH SERIJSKIH UBICA BIVŠE JUGOSLAVIJE

745
0
SHARE

Antun Stanković – Zagrebački davitelj

Detinjstvo Antuna Stankovića bilo je problematično zbog njegovog oca koji je tukao njega i njegovu majku, a zbog teške situacije u porodici sa 14 godina je postao delikvent i kriminalac.

Počinio je dva teška ubistva, a kako je sam naveo ona su mu pričinjavala zadovoljstvo. 1982. godine ubio je doktorku Ludmilu Broliš u njenom zagrebačkom stanu. Predstavivši se kao majstor za struju ušao je u njen stan, srušio ju je na pod, zadavio rukama. Kasnije je priznao kako je osećao određenu vrstu zadovoljsta.

Njegova druga žrtva bila je njegova tetka koju je ubio 1983. godine. Nakon što je došao u njen stan, posegnuo je za sekirom i udario je u potiljak s tupim delom sekire. Nakon što se srušila na pod on je zadavio rukama i krpom. I ponovo je osetio isto ono zadovoljstvo kao i prvog puta. Antun je izjavio kako mu ni najmanje nije žao žrtava.

Anujka di Pištonja – Vračara iz Vladimirovca

Anujka je jedna od najpoznatijih serijskih ubica bivše Jugoslavije i nalazi se na službenom popisu sedam poznatih serijskih ubica na ovim područjima. Anujka je bila medicinska

sestra koja je arsenom usmrtila preko dvadeset ljudi, uključujući sopstvene roditelje. Učinci arsena bili su joj poznati jer se u 18. veku on uglavnom koristio kao dezinfekciono sredstvo.

50 godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko tačno može da predvidi dan nečije smrti. Ipak, ona je zapravo mušterijama koje bi dolazile kod nje po savet davala vodu koja je trebala da reši sve njihove probleme, a u njoj se nalazio arsen.

Pretpostavlja se kako je prvu žrtvu ubila 1878. godine.

Nakon što je otkriveno da ona stoji iza svih ubistava, 1929. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora. Prema nepotvrđenim podacima Anujka je 1941. godine pobegla iz ženskog bloka požarevačkog zatvora, a nagađa se kako su je oslobodili nemački vojnici. Umrla je u 104. godini u svom rodnom selu.

 Vinko Pintarić – Zagorski Čaruga

Vinko Pintarić, poznatiji kao Zagorski Čaruga, ubio je petoro ljudi. Svoje prvo ubistvo počinio je u Zaboku 1973. godine. Vinko se sukobio sa komšijom Vidom Želimorskim zbog jedne odbačene daske.

Vinko, koji je bio pod uticajem alkohola, nakon verbalnog obračuna s Vidom otišao je kući po pištolj. Vido ga je napao ključem, a Zagorski Čaruga mu je oduzeo život jednim metkom.

On je završio u zatvoru iz koga je vrlo brzo pobegao i ubio svoju suprugu. Predao se policiji 1974. godine, nakon čega je osuđen na smrtnu kaznu. Sud je kasnije promenio svoju odluku i osudio Vinka na 20 godina zatvora.

Godine 1982. on ponovo beži iz zatvora, a osam godina kasnije ubija novu žrtvu.

Godine 1990. Zagorski Čaruga je ubio vikendaša Rudolfa Belina i Stepana Kišura, a 2. oktobra je ubio Božu Habeka pred njegovom suprugom i komšijom jer je za njega Božo bio najgori zemljak.

Vinko je pokušao da ubije još dva puta, Franju Kocijana i mladog policajca Vladu Stakića u decembru 1990. godine.

Policija je 1991. odlučila da konačno uhvati Zagorskog Čarugu koga su u akciji „Prsten“ ubili specijalci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here