Home POGLEDI SEDAM NAJKRVOLOČNIJIH SERIJSKIH UBICA BIVŠE JUGOSLAVIJE

SEDAM NAJKRVOLOČNIJIH SERIJSKIH UBICA BIVŠE JUGOSLAVIJE

726
0
SHARE

Bivša Jugoslavija nije zaostajala za ostatkom sveta po pitanju serijskih ubica. U službenim dokumentima bivše države izdvajaju se sedam serijskih ubica koji su harali na prostoru bivše SFRJ.

U istorijskom kontekstu serijskim ubicama su se bavili psiholozi i psihijatri kako bi odgonetnuli njihove glavne motive za ubistva koja su počinili.

Serijskim ubicom se službeno smatraju osobe koje su počinile tri ili više ubistava.

Međutim, FBI smatra da su serijske ubice one osobe koje su počinile dva ili više ubistava koja su se dogodila zasebno, a ubica je delovao sam.

Ovo su najozloglašenije serijske ubice bivše SFRJ:

Metod Trobec – Monstrum iz Dolenja Vas

Mnogi su čuli za Trobecove krušne peći. Njegovi problemi počeli su u ranoj mladosti kada je optužen za spaljivanje komšijske štale i nakon krađe mopeda. Životno delo – ubistvo pet žena.

Svoju priliku za boljim životom potražio je u Nemačkoj, ali zbog niza kriminalnih radnji završio je u slovenskom zatvoru. Tada su doktori utvrdili da Trobec boluje od zatvoreničkog sindroma.

Bio je svestan svega, „orijentisana, ali i histerična psihopatska osoba“, kažu nalazi. Trobec je primao terapiju elektrošokom i tvrdio da zbog toga više nikada nije bio onaj stari.

Sve žrtve je ubio na isti način.

– Kada sam došao do vrhunca, počeo sam da je udaram i stežem za vrat, kao i sve žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja. Kad sam se osvestio, ona je bila krvava i mrtva! – opisao je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i poslednje žrtve Zorke Nikolić.

Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u peći koja se nalazila u njegovoj kući. On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je nakon revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je u zatvoru 2006. počinio samoubistvo.

Miodrag Stole Trifunović – Srpski Džek Trbosek

Miodrag Stole Trifunović dobio je nadimak Džek Trbosek zbog opčinjenosti njegovim likom i delom. Stole je obožavao priče o njemu, a ujedno je obožavao Balzakovu knjigu „Golišave priče“ u kojoj su mu bili fascinantni pohotni likovi.

Trifunović je silovao i ubio 14 žena. Smatra se da je za njegovo pomračenje uma zaslužan njegov otac koji je u kuću dovodio žene sumnjivog morala i terao svoju suprugu da mu peva dok ga druge žene seksualno zadovoljavaju.

Stole je u detinjstvu sanjao kako se prikrada prostitutki, hvata je za vrat, davi je i potom siluje. Kao 15-godišnjak silovao je 12-godišnju devojčicu.

Pre nego što je u kasnijim godinama postao ubica i krenuo u svoj krvavi pohod, Stole je ukrao periku, brkove, bradu i odela iz stana glumca Milivoja Mavida Popovića.

Prvo ubistvo počinio je 1948. godine, a nakon toga je dobio nadimak Fantom sa Zvezdare. U proleće i leto 1948. nanizalo se nekoliko žrtava. Jednoj preživeloj devojci je recitovao svoju poeziju, a da nije zazirao od ničega pokazuje činjenica da je ubio sestru svoje žene.

Policija ga je uhapsila kada je počeo da ubija muškarce, svoje saradnike sa kojima je pljačkao prodavnice i kuće. Nakon što je završio u zatvoru Stole je presudio sam sebi. Iz zatvorskog kreveta je iščupao dve šipke. Oko vrha jedne šipke zamotao je deo čaršava i nabio je sebi u usta, a drugom šipkom je sebi probio srce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here