Home POGLEDI RUSKI EKSPERT NOSIO 2 GODINE UGRAĐEN ČIP POD KOŽOM: OBUZEO ME JE...

RUSKI EKSPERT NOSIO 2 GODINE UGRAĐEN ČIP POD KOŽOM: OBUZEO ME JE UŽAS KADA SAM VIDEO KAKO IZGLEDA BUDUĆNOST (VIDEO)

1340
0
SHARE

Jevgenij Čeršnjev, IT stručnjak iz „Laboratorije Kasperski“, je dve godine nosio implant pod kožom sa ciljem da testira tehnologiju „digitalne DNK“ pomoću koje je moguća identifikacija korisnika interneta bez naloga i šifre, uz pomoć jedinstvenih biometričkih karakteristika.

Uz pomoć zbira biometrijskih pokazatelja – glasa, pulsa, otiska prstiju i slično, moguće je predviteti njegove aktivnosti. To je „digitalni DNK“ koju ima svaki korisnik interneta.

Da bi dokazao ovu teoriju, Čeršnjev je izvršio eksperiment. Dve godine je nosio na ruci implant koji mu je bio usađen pod kožu i koji je skupljao sve informacije o Jevgeniju, uključujući brzinu kucanja teksta na tastaturi, rečnički fond na društvenim mrežama i biometrijske podatke.

– Moj tim je istražio opasnost od totalnog špijuniranja svakog čoveka i mogućih manipulacija njegovim ponašanjem na osnovu analiza i modifikacija matrice ponašanja.

Obuzeo me je užas kada sam video kako može izgledati budućnost. Zbog toga ću sve svoje snage, znanja, emocije i iskustvo uložiti da sprečim takvu budućnost, u kojoj bi ljudi bili pod totalnom kontrolom – kaže Čerešnjev.

Čerešnjev je krajem januara govorio o ovoj tehnologiji u Njujorku na konferenciji TED, a ranije u gradu Kazanj.

Čovek je pod stalnom „prismotrom“ svih uključenih uređaja, i praktično nema šanse da ostane anoniman. Svako od nas pravi karakteristične pokrete mišem određenom brzinom i u određenim delovima ekrana.

Svako pravi sopstvene greške u unosu teksta, koje se čak mogu predvideti. Neko može doći u posed podataka o pokretima, rečima i bankovnim podacima, i to zloupotrebiti – kaže Jevgenij.

Po njegovom mišljenju, nije daleko vreme kada će hakeri moći da imitiraju neku drugu ličnost, a velike kompanije će posedovati i najsitnije podatke o svojim klijentima, navodi „Ruska reč“. Digitalna DNK je beleška o psihološkom profilu konkretnog čoveka – kaže Čerešnjev.

Ako neko dođe u posed digitalne DNK, on može da identifikuje dotičnu ličnost na internetu i da preuzme njene podatke, a takođe da manipuliše njenim željama, putovanjima, interesovanjima i znanjima, pa čak i rđavim navikama.

Po mišljenju Jevgenija Čerešnjeva, ti jedinstveni podaci i fizički i administrativno treba da pripadaju dotičnoj ličnosti. Nijedna država ili provajder bilo kog servisa ne sme imati pravo pristupa digitalnoj DNK bez saglasnosti vlasnika – ubeđen je Jevgenij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here