Home POGLEDI OVO NIKO NA SVETU NE MOŽE DA OBJASNI: NUKLEARNI REAKTOR STAR 1,8...

OVO NIKO NA SVETU NE MOŽE DA OBJASNI: NUKLEARNI REAKTOR STAR 1,8 MILIJARDI GODINA, MAPA ANTARKTIKA PRE POJAVE LEDA, MOST IZMEĐU INDIJE I ŠRI LANKE STAR MILION GODINA.. (FOTO)

1275
0
SHARE

Prema konvencionalnim shvatanjima o istoriji, ljudi su hodali Zemljom pre nekih 200.000 godina. Napredne civilizacije su se pojavile pre nekoliko hiljada godina, ali najveći deo dostignuća se pojavio u modernoj istoriji nakon industrijske revolucije, pre par stotina godina.

„Artefakti van svog mesta“ je termin kojim se obeležavaju praistorijski objekti pronađeni na različitim mestima širom sveta, a koji prikazuju određen nivo tehnološkog napretka koji se ne slaže sa vremenom u kom su napravljeni.

Mnogi naučnici pokušavaju da objasne ove artefakte prirodnim fenomenima. Drugi kažu da ta objašnjenja ignorišu brojne dokaze prema kojima su praistorijske civilizacije posedovale napredno tehnološko znanje koje je davno izgubljeno i koje je danas ponovo razvijeno.

Danas ćemo vam predstaviti neke od najpoznatijih artefakata van svog mesta.

 

Baterije stare 2.000 godina

Glinene tegle sa asfaltnim zapušačima i metalnim šipkama napravljene pre oko 2.000 godina mogu da stvore više od jednog volta struje. Ove drevne „baterije“ je kraj Bagdada u Iraku pronašao nemački arheolog, Vilhelm Konig 1938. godine.

Stručnjak za metalurgiju Britanskog muzeja, dr Pol Kredok, rekao je 2003. godine: „Te baterije su jedinstvene. Koliko znamo, niko nije pronašao ništa slično. Čudne su i predstavljaju pravu enigmu“.

bagdad baterija

Drevna egipatska sijalica

Hijeroglif u Hramu Hatora u Denderi u Egiptu prikazuje figure koje stoje pored velikog objekta sličnog sijalici. Erih fon Deniken, koji je napisao knjigu „Chariot of the Gods“ (Kočije bogova), napravio je model sijalice koji radi kada je povezan na izvor energije, emitujući ljubičasto svetlo.

Veliki teksaški zid

Farmeri su 1852. godine u Teksasu kopali bunar, kada su naišli na drevni kameni zid. Procenjuje se da je taj zid star između 200.000 i 400.000 godina. Neki tvrde da je nastao prirodnim putem, a neki da ga je napravio čovek.

Dr Džon Gajsman sa Univerziteta u Dalasu je testirao kamenje u sklopu dokumentarca za History Channel. On je otkrio da je kamenje na neki način namagnetisano, što sugeriše da je nastalo na tom mestu na kom se nalazi i da nije premeštano sa tog meta.

 

Ipak, neki nisu ubeđeni u pouzdanost ovog testa i smatraju da su potrebna dodatna istraživanja.

Geolog Džejms Šelton i arhitekta Džon Lindzi su napomenuli da se uočavaju elementi arhitekturnog dizajna, kao što su npr. lukovi, portali i prozori.

Nuklearni reaktor star 1,8 milijardi godina

Francuska fabrika je 1972. godine počela da uvozi rude uranijuma iz grada Oklo u afričkoj državi Gabon. Uranijum je već bio ekstrahovan i došli su do zaključka da je ovo nalazište bilo nuklearni reaktor pre oko 1,8 milijardi godina, kao i da je radio nekih 500.000 godina.

oklo-nuclear-reactor-4

Dr Glen Siborg, bivši šef Komisije za atomsku energiju SAD i dobitnik Nobelove nagrade za rad na sintezi teških elemenata, objasnio je da nije u pitanju prirodni fenomen pošto je potrebno obezbediti veoma tačne uslove kako bi uranijum sagoreo u reakciji.

On je napomenuo da voda mora biti ekstremno čista, mnogo čistija nego što postoji u prirodi. Takođe, za proces nuklearne fisije je neophodan uranijum 235, jedan od izotopa koji se prirodno nalazi u uranijumu, ali stručnjaci za nuklearno inženjerstvo su rekli da uranijum u Oklu nije bio dovoljno bogat uranijumom 235 da bi došlo do prirodne reakcije.

 

Pomorska mapa napravljena pre nego što je Antarktik bio pod ledom

Na mapi koju je napravio turski admiral i kartograf Piri Rajs 1513. godine, a koja je skup nekoliko različitih mapa, prikazan je Antarktik iz vremena kada još nije bio prekriven ledom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here