Home POGLEDI OGROMNI DREVNI LAVIRINT U EGIPTU ČUVA TAJNU O POREKLU ČOVEČANSTVA (VIDEO)

OGROMNI DREVNI LAVIRINT U EGIPTU ČUVA TAJNU O POREKLU ČOVEČANSTVA (VIDEO)

655
0
SHARE

Pronađen je neverovatni drevni egipatski podzemni lavirint koji menja ustaljeno shvatanje istorije. Ovaj lavirint se može smatrati jednim od najvećih otkrića o drevnom Egiptu, ali i uprkos tome, mali broj ljudi zna za njegovo postojanje.

U pitanju je izgubljeni svet podzemnih tunela i odaja koji nisu istraživani vekovima. Ove odaje se pominju u drevnim tekstovima i lokalnim legendama, ali se smatralo da su mit dok nisu zapravo otkrivene.

Herodot je u Istoriji napisao kako ovaj lavirint prevazilazi čak i same piramide. Veruje se da misteriozni podzemni kompleks odaja čuva tajnu o poreklu čovečanstva, ali i da se u njemu nalaze drevni tekstovi izgubljene civilizacije Atlantide.

Herodot je u 4. veku pre nove ere naveo da se ovaj lavirint nalazi „malo iznad jezera Moaris i nasuprot Grada krokodila“.

Na osnovu opisa iz drevnih tekstova poput Herodotovih, nemački jezuitski naučnik iz 17. veka, Atanasijus Kirher, naslikao je prvu reprodukciju enigmatskog lavirinta: On je imao 12 dvorišta sa po 6 kapija na severnoj i 6 kapija na južnoj strani, pri čemu su ih okruživali zidovi. Unutar njih su se nalazile dve odaje, jedna ispod zemlje i jedna iznad koju su svi mogli da vide.

Podzemni hram se sastoji od preko 3.000 soba punih hijeroglifa i crteža. Ovaj enigmatski kompleks se nalazi na manje od 100 kilometara od Kaira u Havari.

Tamo je 2008. godine stigla grupa istraživača iz Belgije i Egipta kako bi istražila podzemni kompleks uz pomoć napredne tehnologije. Ova ekspedicija je potvrdila da postoji podzemni hram nedaleko od piramide Amenemheta III.

O ovom neverovatnom otkriću nije bilo puno reči, mada je nepoznato zašto. Rezultati ekspedicije su objavljeni 2008. godine, kratko nakon što je održano predavanje na Univerzitetu u Gentu u Belgiji na kom su prisustvovali i mediji.

Ipak, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete u Egiptu je ubrzo suzbio širenje informacija zbog sankcija egipatske Nacionalne bezbednosti.

Luj de Kordijer, vodeći istraživač ekspedicije, čekao je dve godine da Vrhovni savet odobri obaveštavanje o ekspediciji, ali se to nije dogodilo. On je 2010. pokrenuo vebsajt kako bi razotkrio istinu o podzemnom kompleksu. Veruje se da blaga koja se nalaze u podzemnom lavirintu kriju odgovore na brojne istorijske misterije vezane za drevnu egipatsku civilizaciju.

Nameće se pitanje zašto vlasti suzbijaju širenje informacija o ovom neverovatnom istorijskom otkriću? Da li je moguće da ima još takvih mesta na Zemlji?

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here