Home POGLEDI NEPOZNATA ISTORIJA: NIJE HITLER ZAPOČEO “DRUGI SVETSKI RAT” VEĆ OVAJ ČOVEK

NEPOZNATA ISTORIJA: NIJE HITLER ZAPOČEO “DRUGI SVETSKI RAT” VEĆ OVAJ ČOVEK

573
0
SHARE

Francišek Honiok, prva žrtva Drugog svetskog rata, dugo je bio zaboravljen. Za njegovu smrt je bio odgovoran Alfred Naujoks – koji je posle rata ostao nekažnjen.
Jedan tamni automobil se 30. avgusta 1939. oko podne zaustavio pred restoranom Jercombek u Lubju u Gornjoj Šleziji.

“Dvojica civila koje nikada pre nisam videla su zajedno sa starešinom lovaca M.-om ušli u našu gostionicu. Seli su za jedan sto i od Helene naručili dve čaše piva”, ovo sećanje gostioničarke je objavio magazin Špigel 1979.

“U međuvrenu sam završila ručak i poslala sa Helenu da pozove našeg 18-godišnjeg sina Fridhelma. Helena se vratila i ispričala mi da je M. poslao Fridhelma po Honioka. Bila sam ljuta jer je M. poslao mog sina nekuda, a da me prethodno nije pitao za dozvolu da to učini”.

Fridhelm je pokucao na pogrešna vrata i vratio se bez Francišeka Honioka.

“Nakon desetak minuta, došao je inspektor (jedan od dvojice neznanaca) vodeći jednog onižeg muškarca starog, kako sam procenila, oko 30 do 40 godina”, priseća se gostioničarka. “Inspektor je tog čoveka držao za rukav. Ovaj je delovao baš zatečeno”.

Nacisti su te mrtve zvali “konzerve”

“Fireru je potreban razlog za rat”, rekao je šef službe bezbednosti Rajnhard Hajdrih u agvustu 1939. Plan je bio jednostavan: Nemci treba da inceniraju niz upada preko granice koje su navodno izveli Poljaci.”

Najvažniji od tih insceniranih incidenata bio je napad “poljskih ilegalaca” na nemački radio u Glivicama (nemački: Glajvic) u Gornjoj Šleziji. “Ahtung! Ovde Glajvic. Radio-stanica se

nalazi u poljskim rukama”: nacisti su hteli da ove reči obiđu svet. U stvarnosti se iza čitavog napada nalazila jedna SS-jedinica koju je predvodio Alfred Naujoks.

“Laž koja je tako konstruisana, oduzima dah”, kaže istoričar Florijan Altenhener za Dojče Vele. On je autor knjige “Čovek koji je počeo Drugi svetski rat. Alfred Naujoks: falsifikator, ubica, terorista”.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

“S druge strane, moramo se zapitati zašto se taj režim ne pouzdaje u svoju moć, već hoće da stvori utisak da dela moralno tako što nemački ofanzivni rat mora da pravda kao odbrambeni rat. To je čudno shvatanje snage.”

Akcija sa radio-stanicom je propala iz tehničkih razloga. Propagandna poruka je mogla da se čuje samo na malom području oko Glivica. U Berlinu je nisu čuli. U radio-stanici je tako

ostao leš jednog od navodih “poljskih napadača”. Nacisti su ga cinično zvali “konzerva”. Bezimeni mrtvac je bio Francišek Honiok – onaj po kojeg je bio poslat mladi Fridhelm.

Naujoks je odbacivao svaku odgovornost za smrt Honioka.

“Bio je to politički zadatak koji je izvršen po naređenju”, izjavio je od 1963. u intervjuu za Špigel.

Nekoliko sati posle insceniranog incidenta u Glivicama izvedena su još dva fingirana napada: na jednu šumarsku kuću u Bičini i na jednu graničnu postaju u Stodolu. I tamo je bilo “konzervi” – ovaj put se radilo o zatočenicima iz koncentracionog logora Zaksenhauzen.

“Poljska je noćas prvi put pucala na našoj teritoriji. Od 5:45 paljba se uzvraća”, najavio je Hitler 1. Septembra 1939. Pogrešio je za sat vremena, ali to nije bilo bitno. Novine, pre

svega organ NSDAP Folkišer beobahter ogorčeno su komentarisali poljske “napade”. Propagandna laž je ispunila svrhu: Nemačka navodno nije imala drugog izbora do da se brani.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Savršena žrtva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here