Home POGLEDI NEPOZNATA ISTORIJA: KINA I SOVJETSKI SAVEZ SU 2. MARTA 1969 POČELI RAT-...

NEPOZNATA ISTORIJA: KINA I SOVJETSKI SAVEZ SU 2. MARTA 1969 POČELI RAT- EVO ZAŠTO TADA NIJE POČEO 3. SV. RAT

928
0
SHARE

Moskvi se to nije svidelo, pa je kinesko-sovjetsko prijateljstvo palo u vodu. Budući da su vladajuće stranke u obe zemlje nastavile oštro da kritikuju jedna drugu, svi sovjetski stručnjaci su do 1960. napustili Narodnu Republiku Kinu.

Eskalacija

Stvari su krenule nagore: vojne napetosti između bivših saveznika eruptirale su kada je Peking izjavio da ne priznaje granice između SSSR-a i NR Kine iz 19. veka. Zabrinut, SSSR je rasporedio trupe u Aziji, formirajući do 1967. godine kontingent od 250 000-300 000 ljudi na svojim granicama s Kinom.

“Oružane snage na istoku smo pre svega opremili najefikasnijim oružjem i tamo poslali naoružanje i opremu”, rekao je Andrian Danilevič, bivši zamenik načelnika štaba SSSR-a.

“Vlada je shvatila da su političari i vojni čelnici na Zapadu razumniji od onih u NR Kini.” Incident na Damansku je to i dokazao.

Do tog vremena je Kina već posedovala nuklearno oružje, tako da je sukob između dve socijalističke države mogao brzo krenuti u nuklearnom smeru. Začudo, čak i nakon što je sukob trajao nekoliko meseci (bez direktnih sukoba, ograničen samo na pucanje po celom ostrvu), strane su uspele da pronađu mir.

Sovjetski premijer Aleksej Kosigin je 11. septembra1969. posetio Peking; on i njegov kolega Ču En Laj postigli su sporazum: pucnjava prestaje i dve zemlje započinju sa pregovorima o ponovnom iscrtavanju granice.

Rasplet

Kina i SSSR su u sporu ostali do kraja 1980-ih. Mao se čak okrenuo Vašingtonu tražeći savez sa “kapitalističkim neprijateljem” – i u tome je i uspeo.

Predsednik Ričard Nikson je 1972. posetio Peking, nakon čega su dve zemlje proglasile normalizaciju odnosa i de facto formirale antisovjetski blok u Istočnoj Aziji.

Sovjetska štampa je blatila kineske “izdajnike”, ali, uopšteno govoreći, Moskva po pitanju svog nezadovoljstva nije mogla da učini ništa: imala je druge probleme na međunarodnoj sceni – raketne krize u Zapadnoj Evropi i rat u Avganistanu – i tako je situacija na kineskoj granici ostala manje-više nepromenjena.

Tek su 1989. Mihail Gorbačov i Deng Sjaoping potpisali sporazum o demilitarizaciji granice i proglasili bilateralne odnose normalizovanima. SSSR je nekoliko godina kasnije prestao da postoji, a Rusija je 1991. godine zvanično ustupila ostrvo Damanski (Zenbao) NR Kini.

(hr.rbth.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here