Home POGLEDI NE PRIPADA NAŠEM DOBU: NIKO SE ŽIV NE VRAĆA SA OVOG OSTRVA-...

NE PRIPADA NAŠEM DOBU: NIKO SE ŽIV NE VRAĆA SA OVOG OSTRVA- A EVO ZAŠTO…

1749
0
SHARE

Na ostrvu Severni Sentinel, koje se nalazi u Bengalskom zalivu između Mjanmara i Indonezije, živi izolovano pleme koje nikada nije kolonizovano niti je ikada stupljeno u kontakt sa njima.

Ovi ljudi su jedno od poslednjih plemena Kamenog doba na Zemlji čija kultura nije stupila u kontakt sa modernom civilizacijom.

Uprkos činjenici da ostrvo zvanično pripada Indiji, niko se ne usuđuje da se približi ovom ostrvu. Razlog je taj što su domoroci ostrva ekstremno nasilni i neprijateljski nastrojeni, a svako ko je ikada pokušao da kroči na ostrvo je napadnut ili ubijen.

Jedan indijski zarobljenik je 1896. godine pobegao iz zatvora pomoću splava, ali se iskrcao na ostrvu Severni Sentinel. Njegovo telo je pronađeno na plaži par dana kasnije izbodeno strelama.

Kada se brod Primrose 2. avgusta 1981. godine nasukao na greben ostrva Severni Sentinel, posada je odmah uočila ljude na plaži sa strelama i kopljima. Kapetan je pokušao da pozove pomoć putem radio komunikacija, ali bezuspešno.

Srećom, nemirne vode nisu omogućile domorocima da dođu na brod, a posada je spašena helikopterom par dana kasnije.

Grupa Survival International, koja se zalaže za prava plemena na ostrvu Severni Sentinel, navela je prošle godine da je dobila izveštaje da pecaroši pokušavaju da pecaju u ovoj oblasti i da je indijska obalna straža uhapsila sedmoro ljudi.

Navodi se da je jedan od pecaroša uspeo da kroči na ostrvo, ali da se izvukao bez ijedne posekotine.

Dvojica pecaroša su stradala 26 januara 2006. godine pecajući ilegalno u oblasti ostrva.

ostrvo sentinel indija mapa karta

Helikopter je pokušao da pokupi njihova tela, ali bezuspešno pošto je bio zasut strelama.

Grupa je takođe navela da je ovo „najranjivije društvo na planeti“ pošto ne poseduje imunitet na uobičajene bolesti poput gripa i boginja.

S obzirom na njihovu kompletnu izolaciju, epidemija bi mogla da ih pokosi za čas.

Nakon katastrofalnog zemljotresa u Indijskom okeanu 2004. godine, indijska vlada je poslala helikopter da proveri Sentinelce. Interesantno je da je njihovo ostrvo bilo netaknuto dok su obližnja ostrva primila popriličnu štetu.

Kada je helikopter nadletao grupu domorodaca, oni su bacali kamenje i strele na njega.

Veruje se da Sentinelci žive na ostrvu već 60.000 godina. Nije ni čudo što su neprijateljski nastrojeni prema strancima kada toliko dugo žive u izolaciji. Indijska vlada je, kako bi sprečila bespotrebno nasilje, zakonom zabranila da se ostrvu prilazi na manje od 4,5 kilometra.

O plemenu se ne zna mnogo, ali se procenjuje da broji negde između 50 i 400 članova i da živi od lova i prikupljanja hrane. Iako je teško osmotriti ostrvo iz vazduha zbog gustih šuma, smatra se da Sentinelci još uvek ne znaju za poljoprivredu.

Njihov nagon da se zaštite od spoljnog sveta je verovatno razlog zašto su uspeli tako dugo da prežive u izolaciji. Ko zna koliko će još dugo moći da žive nasred okeana bez ikakvog interesa za spoljni svet. Možda im je čak i bolje da nas ne kontaktiraju.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here