Home POGLEDI NAUČNIK UPOZORAVA: VANZEMALJSKE SONDE ŠPIJUNIRAJU ZEMLJU

NAUČNIK UPOZORAVA: VANZEMALJSKE SONDE ŠPIJUNIRAJU ZEMLJU

638
0
SHARE

Da li je Zemlja pod budnim okom „skrivenih“ vanzemaljskih špijunskih sondi? Američki fizičar James Benford tvrdi da ne bi škodilo da pošaljemo sopstvene sonde da bismo ispitali situaciju u kosmosu.

Fizičar i nezavisni istraživač SETI (Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) Džejms Benford izjavio je da bi obližnji asteroidi koji prate Zemljinu orbitu, takođe poznati kao koorbitale, mogli biti idealno mesto za vanzemaljsko špijuniranje. Svoja otkrića, pod nazivom „U potrazi za posmatračima“, objavio je u časopisu „Astronomikal džurnal“.

„Takva sonda mogla bi da traje sve dok naša civilizacija ne razvije tehnologiju koja će moći da je pronađe i kada jednom stupimo u kontakt, mogla bi da započne kominikacija u realnom vremenu“, napisao je Benford u radu.

To bi mogao da bude dugotrajan izvještaj o našoj biosferi i civilizaciji.

U svom radu, Benford ne nudi samo „moguće lokacije za vanzemaljske sonde“, već predlaže i načine kako istraživači mogu da traže dokaze o vanzemaljskoj tehnici, u rasponu od korišćenja optičkih i radio-teleskopa, do slanja svemirskog broda.

S obzirom na blisku i stalnu prisutnost u blizini Zemlje, moglo bi da se zaključi da bi Mesec mogao biti bolja lokacija za špijunsku stanicu od udaljenijih koorbitala, ali Benford

ističe da je deo Mesečeve površine stalno u tami, uskraćujući sondama solarnu energiju za njihovo funkcionisanje. Postavljanje sondi preblizu Zemlji takođe bi moglo da predstavlja problem, jer Benford tvrdi da vanzemaljci verovatno žele da ostanu neotkriveni.

Čini se da je najbliži koorbitalni asteroid u stabilnoj orbiti koja će vekovima pratiti Zemlju. Iako se o njima još puno toga može naučiti, Benford je rekao da bi oni mogli biti idealno mesto za vanzemaljske sonde, jer imaju stabilne orbite u dužem vremenskom periodu.

Iako Benford priznaje da ideja nema dokaze, on tvrdi da nemamo šta da izgubimo ako proverimo njegove tvrdnje.

Paul Dejvis, fizičar i astrobiolog na Državnom univerzitetu u Arizoni, takođe sumnja da ćemo pronaći vanzemaljsku tehnologiju za nadzor, ali smatra da bi bilo korisno nauci da to svejedno proveri.

„Kolika je verovatnoća da će vanzemaljska sonda biti na nekoj od ovih orbitala, očigledno krajnje mala“, rekao je Dejvis za „Lajv sajens“, „ali ako nas to ne košta puno, zašto ne proveriti? Čak i ako ne nađemo vanzemaljca, možda pronađemo nešto zanimljivo“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here