Home POGLEDI NAUČNIK SA HARVARDA ŠOKIRAO SVET: NEBESKO TELO IZ UDALJENOG UNIVERZUMA KOJE JE...

NAUČNIK SA HARVARDA ŠOKIRAO SVET: NEBESKO TELO IZ UDALJENOG UNIVERZUMA KOJE JE PROŠLO POSLATO JE DA SNIMI ZEMLJU

481
0
SHARE

Oumuamua je verovatno potpuno operativna vanzemaljska sonda poslata u blizinu Zemlje i nije prva – kaže naučnik sa Harvarda

Oumuamua nastavlja da izaziva kontroverzu i to sa dobrim razlogom. Još uvek ne znamo prirodu ovog posetioca iz udaljenog ugla univerzuma. Oumuamua je prvi put otkrivena pre dve godine, a naučnici još uvek raspravljaju da li je to asteroid, kometa ili vanzemaljski artefakt.

Da bi se pitanje još više zakomplikovalo, naučnik sada kaže da to nije prvi posetilac iz svemira.

Abraham “Avi” Loub, predsedavajući na Odseku za astronomiju na Harvardu, je ranije sugerisao da je Oumuamua vanzemaljsko “lagano jedro”.

Zajedno sa Šmuelom Bialijem, još jednim harvardskim profesorom, Loub za novine Astrophysical Journal Letters, kaže da bi “Oumuamua mogao biti” lagano, plutajuće jedro u međuzvezdanom prostoru, napredne, tehnološke opreme “.

Prema Loubu, “neobično ubrzanje” objekta, sugeriše da je “Oumuamua” možda potpuno operativna sonda koju je vanzemaljska civilizacija namerno poslala u blizinu Zemlje “.

Sada je Loub, zajedno sa studentom postdiplomskih studija Amirem Sirajem, “temeljno pregledao NASA-in katalog meteora za neobične trajektorije poput Oumuamua, i uspeo je da identifikuje sićušni meteor koji je izgoreo u Zemljinoj atmosferi još 2014. godine.

Svemirska stena prečnika 90 cm raspala se iznad Papue Nove Gvineje, ali njena neobjašnjiva brzina, 60 km / s, pokazala je da objekat nema veze sa Sunčevom gravitacijom.

U novoj studiji, istraživački tim piše da ‘visoka brzina’ Oumuamua podrazumeva moguće poreklo iz duboke unutrašnjosti planetarnog sistema ili zvezde na debelom disku galaksije Mlečni put ‘.

„Mogao bi se očekivati mnogo veći broj manjih međuzvezdanih objekata, a neki od njih su se sudarali sa Zemljom dovoljno često da bi bili uočljivi. Ovo otkriće omogućava novu metodu za proučavanje sastava međuzvezdanih objekata, zasnovanu na spektroskopiji njihovih gasovitih ostataka, dok one sagorevaju u Zemljinoj atmosferi ”, pišu Loub i Siraj.

Jasno je da Oumuamua nije prvi međuzvezdani posetilac.

„Naše otkriće takođe implicira da se najmanje 45 × 108 + 0,75-1,5 sličnih veličina međuzvezdanih bolida pojavilo tokom života Zemlje. Međuzvezdani meteori možda mogu da prenesu život iz drugog planetarnog sistema i možda su posrednici u panspermiji.

Interesantno, velika brzina meteora, o kojoj se ovde govori, podrazumeva da je moguće poreklo objekta zona pogodna za život velikog broja patuljastih zvezda, što ukazuje da slični objekti mogu da prenesu život sa svojih roditeljskih planetarnih sistema “, pišu naučnici.

Loub misli da bi napredna vanzemaljska civilizacija mogla da bude sposobna da napravi sondu koja bi bila poslata da nadgleda čovečanstvo. On nije prvi koji je došao na ovu

ideju. Drugi istraživači su ranije sugerisali da flota vanzemaljskih sondi možda nadgleda našu galaksiju.

Verovanje da postoje vanzemaljaci nije preterano po Loubu koji misli da Oumuamua može biti “poruka u boci”.

“Mogućnost tehnološke civilizacije ne smatram spekulativnom, iz dva razloga.

Prvi je da mi postojimo. A drugi da najmanje četvrtina zvezda u galaksiji Mlečni put ima planetu kao što je Zemlja, sa površinskim uslovima koji su vrlo slični Zemlji, i sa hemijom života za koju znamo da se može razviti, ”rekao je Loub u intervjuu za New Yorker.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here