Home POGLEDI NASA SNIMILA MISTERIOZNE ZVUKE IZ CRNE RUPE: Srušena zabluda o svemiru –...

NASA SNIMILA MISTERIOZNE ZVUKE IZ CRNE RUPE: Srušena zabluda o svemiru – poslušajte kako zvuči

591
0
SHARE

Od 2003. godine, crna rupa u centru galaktičkog jata Persej je povezana sa zvučnikom.

Sada su astronomi (NASA) otkrili da talasi koje šalje crna rupa izazivaju talase u vrelom gasu klastera koji bi mogli da se prevedu u notu – onu koju ljudi ne mogu da čuju nekih 57 oktava ispod srednjeg C.

Sada nova sonifikacija donosi više nota u ovo zvučna mašina crne rupe. Ova nova sonifikacija – to jest, prevod astronomskih podataka u zvuk – biće objavljena za NASA-inu nedelju crne rupe ove godine.

Na neki način, ova sonifikacija je drugačija od bilo koje druge urađene ranije (1, 2, 3, 4) jer se vraća na stvarne zvučne talase otkrivene u podacima NASA-ine Chandra X-ray opservatorije, piše NASA.

Popularna zabluda da u svemiru nema zvuka potiče od činjenice da je većina prostora u suštini vakum, koji ne pruža medijum za širenje zvučnih talasa. S druge strane, jato galaksija ima velike količine gasa koji obavija stotine ili čak hiljade galaksija unutar njega, obezbeđujući medij za kretanje zvučnih talasa.

U ovoj novoj sonifikacije Perseja, zvučni talasi koje su astronomi ranije identifikovali su izvučeni i prvi put učinjeni da se čuju. Zvučni talasi su izvučeni u radijalnim pravcima, odnosno napolje od centra.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Signali su zatim ponovo sintetizovani u opsegu ljudskog sluha tako što su se povećali za 57 i 58 oktava iznad njihove prave visine. Drugi način da se ovo izrazi je da se čuju 144 kvadriliona i 288 kvadriliona puta više od njihove prvobitne frekvencije. (Kvadrilion je 1.000.000.000.000.000.)

Skeniranje nalik radaru oko slike omogućava vam da čujete talase koji se emituju u različitim pravcima. Na vizuelnoj slici ovih podataka, plava i ljubičasta pokazuju rendgenske podatke koje je uhvatio Chandra.

Poslušajte kako zvuči:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here