Home POGLEDI NACISTIČKO UTVRĐENJE I GRAD ISPOD LEDA ANTARKTIKA: TAJNA BAZA 211 I OPERACIJA...

NACISTIČKO UTVRĐENJE I GRAD ISPOD LEDA ANTARKTIKA: TAJNA BAZA 211 I OPERACIJA „HIGHJUMP“ (VIDEO)

1596
0
SHARE

Za vreme nacista su se sprovodile različite tajne operacije, a jedna od najpoznatijih je ona vezana za Nojšvabenland i enigmatsku Bazu 211 na Antarktiku.

Nojšvabenland ili Nova Švabija nalazi se na Antarktiku negde između 20. stepena istočno i 10. stepena zapadno u regionu Zemlja kraljice Mod. Ovaj region Antarktika je detaljno istražen za vreme nemačkih ekspedicija koje su naišle čak i na delove sa svežom vodom i prirodom bez leda.

Prema rečima geologa koji su učestvovali u nemačkim ekspedicijama, postojale su oblasti u kojima je priroda bujala usled prisustva toplih i geotermalnih izvora.

Jedna od najinteresantnijih stvari o Nojšvabenlandu jeste izjava nemačkog pomorskog admirala Karla Denica: „Nemačka podmornička flota je ponosna što je za Firera izgradila neprobojnu tvrđavu na drugom kraju sveta“.

Baza 211 i nacističke ekspedicije na Antarktik su tema o kojoj pišu mnogi pisci i istraživači, ali da li je stvarno moguće da su nacisti bili dovoljno opremljeni da sprovedu takve misije?

Prema mnogim glasinama, Baza 211 postoji i nalazi se negde u planinskom pojasu Mulig-Hofman u Nojšvabenlandu.

Međutim, mnogi danas smatraju da su glasine o tajnim bazama na Antarktiku čista izmišljotina.

Činjenice je teško ispratiti jer ima puno čudnih priča i svedoka koji navode da su nacisti napravili neprobojnu tvrđavu u Nojšvabenlandu.

Mnogi autori navode da je admiral Bird, najpoznatiji američki polarni istraživač, tragao 1946. i 1947. godine za nacističkim bazama. Oni navode da je glavni cilj operacije „Highjump“ bio pronalaženje nacističke baze na Antarktiku.

U operaciji „Highjump“ je učestvovalo čak 13 brodova, jedan eskortni avion, jedan nosač aviona, podmornica, dva razarača i ukupno 4.700 vojnika u punoj ratnoj opremi, a operacija je zvanično predstavljena kao „obična obuka“.

Ipak, mnogi veruju da je ova operacija bila mnogo više od obuke.

Operacija „Highjump“ je iznenada prekinuta šest meseci ranije od očekivanog. Izvod izveštaja iz 1947. godine opisuje dolazak admirala Birda na južni pol:

„Prelazimo preko manjeg planinskog venca i nastavljamo severno koliko možemo. Iza planinskog pojasa nalazi se dolina sa manjom rekom ili potokom. Ovde ne bi trebalo da se nalazi livada! Nešto ovde nije u redu! Trebalo bi da bude leda i snega a ne zelenih šuma. Naši navigacioni instrumenti su poludeli a žiroskop se ljulja napred-nazad!“.

Jako je puno teorija zavere o admiralu Birdu, Bazi 211 i otkrićima na Antarktiku.

Interesantno je da je on u jednom kasnijem govoru naveo kako SAD moraju biti spremne na budući napad od strane letećih objekata koji mogu putovati velikim brzinama. O čemu je to Bird govorio i da li to ima veze sa nacistima?

Niko ne može sa sigurnošću da kaže da li je admiral Bird tražio nacističku bazu i da li ju je našao, ali istraživači su zaista nabasali na planine bez leda o kojima je Bird pisao.

Norveški istraživački tim je između 1956. i 1960. godine mapirao dosta delova regiona Zemlja kraljice Mod, a naišli su i na vegetaciju i planine koje odgovaraju opisu admirala Birda.

Da li nacisti zaista poseduju tajnu bazu na Antarktiku ili je ovo samo još jedan izmišljen mit bez pravih dokaza?


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here