Home POGLEDI MISTERIJA MASIVNE KOSMIČKE KAMENE KARTE U ŠKOTSKOJ- Stara 5000 god., sa detaljno...

MISTERIJA MASIVNE KOSMIČKE KAMENE KARTE U ŠKOTSKOJ- Stara 5000 god., sa detaljno ucrtanim planetama i zvezdama! (VIDEO)

805
0
SHARE

Jedna od najfascinantnijih arheoloških misterija je otkriće takozvanog “Cochno kamena” (engl .Cochno Stone), masivne kosmičke kamene karte….

Ova misterija stara je 5.000 godina,i ona se nalazi u  mestu West Dunbartonshire-u u Škotskoj.

Kamena karta  sadrži oko 90 zapetljanih spirala koji predstavljaju, kako tvrde stručnjaci, drevnu kosmičku mapu.

Otkrivena je 1887. godine od strane Džejmsa Harvija, ovaj drevni kamen je veličine 13 metara sa 7,9, i ima oko 90 zamršenih rezbarija – smatra se jednim od najboljih setova petroglifa u Škotskoj prema rečima mnogih istraživača, on predstavlja kosmičku mapu, sa detaljno ucrtanim planetama i zvezdama.

Nakon njegovog otkrića, 1965. godine je arheolog Ludovik Maklelan Man odlučio da ovu ogromnu ploču zakopa ispod nekoliko metara zemlje, kako bi je zaštitio od daljeg oštećenja i da spreči ljude da dodaju svoje rezbarije na nju.

Za sada arheolozi ne mogu da se slože oko toga šta je tačno prikazano na ovoj masivnoj ploči.

Ne postoji saglasnost među arheolozima oko značenja zamršenih simbola koji se nalaze na njenoj površini. Da li to možda mapa neba ili zemlje? Oltar gde su održavani rituali?

Neki su predložili da je ova ploča ustvari portal, života i smrti, koji simbolizuje ponovno rođenje.

Neki arheolozi su izneli teoriju da su ovi zamršeni crteži kupola, linija i prstenova, drevni izraz kamene umetnosti koja je pronađena u mnogim delovima sveta.

Prema rečima stručnjaka, simboli datiraju iz neolitskog i ranog bronzanog doba, ali su pronađeni primeri da datira iz gvozdenog doba.

Istraživač Aleksandar Mekalum misli da je “Cochno Stone” mapa, koja pokazuje druga naselja u dolini Klajd.

Ove neverovatne oznake podsećaju na ogromne krugove u usevima koji su tako često pripisivani vanzemaljskim civilizacijama. Zanimljivo, druge slične ploče su pronađene na severu Španije, Meksiku, Grčkoj, pa čak i u Indiji.

Čak i danas ostaje potpuna misterija koje poruke sadrži ovaj kamen. Ovi zamršeni crteži

mogu biti plemenski simboli, granični znaci (kao na mapi), reprezentacija kosmosa ili prorezi koji sadrže tečnost u ritualnim proslavama, kao i još stotine drugih predloženih objašnjenja.

Oni takođe mogu biti jednostavno dekorativne forme, tumačenje koje bi moglo biti najrevolucionarnije od svih, jer bi na neki način “povezalo“ praistorijske ljude sa apstraktnim umetnicima dvadesetog veka.

Misterija oko Cochno kamena se nastavlja. Malo se zna o tome šta ove zamršene oznake simbolišu, ali se mogu naći na mnogim mestima kamene umetnosti širom Evrope.

Stručnjaci planiraju da digitalno mapiraju kamen i ti dobijeni podaci bi mogli malo više rasvetliti njegovu istoriju, njegovu svrhu i ljude koji su stvorili ovo umetničko delo pre oko 5.000 godina.

Dr Deni Brofi, sa Univerziteta u Glazgovu, koji je specijalizovan za urbanu arheologiju, vodio je ovo iskopavanje i to iskustvo viđenja kamena po prvi put za 51. godinu, opisao je kao “priliku koja se dešava samo jednom u životu“.

“Cochno Stone je nešto o čemu sam slušao kao dečak, istorijski je dobro dokumentovano, ali nisam mogao da ga vidim do sada”, rekao je Dr Brofi.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here