Home POGLEDI MISTERIJA KEOPSOVE PIRAMIDE: SAGRAĐENA OD 3 MILIONA BLOKOVA- SVAKI TEŽAK 60t! NIJE...

MISTERIJA KEOPSOVE PIRAMIDE: SAGRAĐENA OD 3 MILIONA BLOKOVA- SVAKI TEŽAK 60t! NIJE BILO PUTEVA I KAMENOLOMA, TOČAK NIJE POSTOJAO- KORISTILI ALAT TVRĐI OD DIJAMANTA, A TAJ MATERIJAL NE POSTOJI NA ZEMLJI!

563
0
SHARE

Neverovatna Keopsova piramida je sigurno jedna od građevina antike koja izaziva najveću zbunjenost među ljudima.

Njena metoda izgradnje je nepotvrđena… Kako je moguće da su Egipćani uspeli da sagrade nešto tako precizno i tehnički jedva izvodljivo?

Prema drevnim tekstovima, veliku piramidu je sagradio faraon Keops i završena je za samo 20 godina, ali istraživači ne mogu da poveruju u to. Malo je 20 godina da se napravi nešto tako savršeno, važno i veliko.

Oko 3 miliona kamenih blokova težine do 60 tona je transportovano iz različitih kamenoloma koji su udaljeni kilometrima. Mora se uzeti u obzir činjenica da nisu postojali putevi niti je bio izmišljen točak.

Štaviše, drevni Egipćani su sekli kamene blokove sa takvom preciznošću kakva se ni danas ne bi mogla postići sa modernom opremom.

Mnogi egiptolozi naglašavaju da se na pojedinim blokovima nalaze oznake koje otvaraju neka zanimljiva pitanja.

Istraživači su dokazali da su graditelji piramida koristili materijal 50 puta jači od dijamanta da iseku i oblikuju džinovske kamene spomenike i sarkofage širom Egipta, ali kakav je to materijal 50 puta jači od dijamanta?

Istraživači danas ne znaju za bilo kakav materijal sličnih karakteristika. Ipak, ovi džinovski kameni blokovi su toliko precizno isečeni i postavljeni da mi danas bez moderne

tehnologije ne možemo da reprodukujemo ono što su drevni Egipćani uradili pre nekoliko hiljada godina.

Kakvu su to tehnologiju Egipćani posedovali?

Drevni Egipćani su izravnali površinu platoa Gize tako da moguća greška nije veća od centimetra.

Međutim, postoje i interesantniji detalji. Pored toga što su kameni blokovi ogromni, egipatske piramide su prekrivene sa 27.000 blokova koji su izglancani do savršenstva. Oni su postavljeni jedan na drugi na površinu platoa.

Ovi ogromni kameni blokovi teže sigurno po 16 tona svaki. Pitanje je kako su Egipćani uspeli da podignu nešto tako teško?

Zanimljivo je da i danas pri izgradnji mašine imaju težinsko ograničenje za to koliko velike kamene blokove mogu da prenesu.

To je samo dokaz da su graditelji piramida imali pristup naprednoj tehnologiji koja im je omogućila da naprave nešto tako savršeno.

Tačnost sa kojom su piramide orijentisane prema severu je prosto zapanjujuća ako se uzme u obzir da drevni Egipćani nisu ostavili zapise o geodetskom znanju.

Ipak, ako drevni Egipćani nisu posedovali takvo znanje, kako su uspeli tako dobro da orijentišu piramide? Arheolozi i naučnici su to označili kao slučajnost.

Postoji još nešto što čini Veliku piramidu još spektakularnijom. Njene stranice nisu glatke ali formiraju dve vertikalne ravni koje sačinjavaju ugao od 27 minuta. To znači da ta piramida nema četiri stranice već osam.

Ovim karakteristikama su drevni graditelji piramida želeli da istaknu ravnodnevice.

Unutrašnjost piramide je jednako neverovatna kao i spoljašnjost. Vazduh je veoma gust unutar piramide, a interesantno je da se baterijske lampe i kamere za snimanje veoma brzo isprazne unutra.

Svi ti neverovatni aspekti nas teraju da se zapitamo kako su Egipćani zaista uspeli da podignu ovakve spomenike?

Da li su oni posedovali neophodno znanje i tehnologiju da izračunaju sve sa takvom preciznošću i sagrade te neverovatne spomenike ili postoji nešto što nismo primetili?

Da li postoji verovatnoća da je piramide sagradila civilizacija koja je postojala pre drevnih Egipćana?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here