Home POGLEDI MISTERIJA JEZERA(5000m) NA HIMALAJIMA: PUNO LJUDSKIH KOSTIJU KOJI NISU IZ AZIJE- NE...

MISTERIJA JEZERA(5000m) NA HIMALAJIMA: PUNO LJUDSKIH KOSTIJU KOJI NISU IZ AZIJE- NE ZNA SE KAKO SU TU DOSPELE! (VIDEO)

720
0
SHARE

Jedna od teorija da misteriozna tela pripadaju izolovanoj populaciji čiji su preci pripadnici armije Aleksandra Makedonskog. Kalaši, etnička grupa u Pakistanu, vodi takvo poreklo, utvrdio je Dejvid Rejh, genetičar sa Harvarda.

Međutim, misterija se tu ne završava. Geni kod Kalaša su mešavina istočno-mediteranskih i južnoazijskih gena i nemaju drugačije modele ishrane u odnosu na druge narode u južnoj Aziji.

„Kombinujući različite linije dokaza, utvrdili smo da se radi o ljudima koji su rođeni na istočnom Mediteranu tokom Otomanske političke kontrole. Na osnovu njihove ishrane, u kojoj dominira poljoprivredna, a ne morska hrana, verovatno su živeli na kopnu, a ne na primorju. Verovatno je da su doputovali na Himalaje, gde su umrli“, navode istraživači.

Ali, razlog zašto su se tu našli još nije utvrđen.

Preston navodi da je razlog misterije to što jezero još nije dobro istraženo. Jezero je u blizini popularne planinarske rute, a planinari su tokom decenija pomerali, pa čak i odnosili kosti.

Zbog opasnih vremenskih prilika i velike nadmorske visine, još nije bilo sistemskih proučavanja te lokacije.

Međutim, i to bi moglo uskoro da se promeni. Vina Mašrif Tripati, bioarheolog sa Dekan koledža u Indiji, planira da uradi detaljno istraživanje. Ona kaže da u samom jezeru, čiji se nivo često menja, verovatno ima ljudskih ostataka koji nisu dirani.

Čak se nada da bi mogla da nađe i tkivo, a ne samo kosti, jer bi ono moglo da bude očuvano u ledenoj vodi, što bi olakšalo dalja istraživanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here