Home POGLEDI MISTERIJA „GVOZDENIH“ ALKI NA VRHOVIMA BOSANSKIH PLANINA: VEZIVANI BRODOVI NEPOZNATE CIVILIZACIJE- A...

MISTERIJA „GVOZDENIH“ ALKI NA VRHOVIMA BOSANSKIH PLANINA: VEZIVANI BRODOVI NEPOZNATE CIVILIZACIJE- A SVE SE NAMERNO KRIJE?!

6064
0
SHARE

Dejan Karlica, profesor istorije u prijedorskoj Gimnaziji kaže da legenda koja se stvara o alkama na Kozari više spada u krug misterija povezanih sa dalekom prošlosti.

 

– Sve te misterije dele jednu te istu činjenicu – da niko precizno ne može objasniti njihov nastanak i upotrebnu svrhu. Obavijene tajanstvenošću, takve legende upravo pružaju najviše prostora za održavanje, modifikovanje i širenje različitih objašnjenja.

One golicaju um i daju odgovor ljudima na suštinska pitanja koja ovi povezuju sa ontološkim principom, od nastanka svemira i života, i svih njihovih manifestacija, pa do alki. Pošto je to, ipak, tema na koju nauka zbog nedostatka činjenica ili pogrešnog pristupa nije dala tačan odgovor, ljudima ne preostaje ništa nego da sami tumače pojave, a onda sve postaje moguće.

Još nisam čuo da su alke na Kozari „zaostavština vanzemaljaca koji su tu davno vezivali ljude i vršili različite eksperimente“, ali je moguće da se pojavi i ta verzija – kaže Karlica.

(Pressrs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here