Home POGLEDI KVANTNA ASTROHEMIČARKA: VANZEMALJCI NAS POSMATRAJU A MI IM ŠALJEMO PODATKE IAKO NE...

KVANTNA ASTROHEMIČARKA: VANZEMALJCI NAS POSMATRAJU A MI IM ŠALJEMO PODATKE IAKO NE ZNAMO ŠTA ĆE SE DOGODITI (VIDEO)

824
0
SHARE

Američka kvantna astrohemičarka Klara Sousa-Silva tokom internet prezentacije BBC-a “Ideje” rekla je: “Šaljemo (televizijske i radio) signale u posljednjih 100 godina, a ti su signali otišli u svemir i putovali brzinom svetlosti i dosad su dosegle stotine zvezda i stotine planeta oko njih.

“Postoji velika verovatnoća da ti vanzemaljci sada znaju puno o ljudskom poreklu, kulturi i istorije zahvaljujući svim materijalima koje smo slali godinama.

Kada bi postojala vanzemaljska civilizacija, čuli bi prve emisije BBC-a i imali grubu predstavu o tome kako funkcioniše čovečanstvo”, rekla je Sousa-Silva.

Dodala je da neki istaknuti naučnici misle kako ljudi previše toga šalju u galaktiku, pogotovo zato što o njima ne znamo ništa. Vanzemaljci možda nisu ljubazni pa im ne bismo trebali odati naš položaj.

Čak i bez televizijskih i radijskih signala, Zemlja ima biosferu koja u osnovi daje bilo kojoj tuđinskoj civilizaciji ideju o tome kakve vrste ovdje borave. Vanzemaljci bi mogli iskoristiti snažnu prizmu kako bi filtrirali bela svetla naše galaktike i odvojili dugine boje kako bi odredili naš položaj u svemiru.

Senke će im reći da je to doista živahna planeta ispunjena golemim okeanima i organskim životnim oblicima.

Prema istom načelu korišćenja radio signala za pronalaženje Zemlje, naučnici također

veruju da možemo iskoristiti vanzemaljske biosfere kako bismo utvrdili postoje li vanzemaljci koji onde postoje.

“Na MIT-u razvijam alate koji pokušavaju dešifrovati te potencijalne vanzemaljske biosfere. Tim ću alatima slušati vanzemaljske poruke. Dotada ću pokušati pronaći znakove života od signala koje vanzemaljci nisu ni hteli stvoriti”, kazala je Sousa-Silva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here