Home POGLEDI KAKO SU RUSI USPELI DA NAGLAVAČKE PREOKRENU TRŽIŠTE DIJAMANATA IZ RUPE KOJA...

KAKO SU RUSI USPELI DA NAGLAVAČKE PREOKRENU TRŽIŠTE DIJAMANATA IZ RUPE KOJA JE I DANAS MISTERIJA (VIDEO)

964
0
SHARE

U zabiti Sibira ruski gelozi su 50-ih godina prošlog veka otkrili kimberlit, mineral koji često ukazuje na prisustvodijamanata, nakon čega je tu i nastao rudnik od 37.000 stanovnika po imenu Mirnji.

Više od 1,5 kilometara široka rupa koja je ostala nakon iskopavanja sada je druga najveća na površini Zemlje.

Sajt gizmodo.com  piše da je je krajem 40-ih godina prošlog veka Sovjetski savez imao očajničku potrebu za dijamantima, ne samo zbog materijalne vrednosti, već i za industrijsku namenu zbog udarnih delova velikih bušilica.

Zbog toga je Staljin poslao tim istraživača u bespuća Sibira i oni su na njegovom severoistočnom kraju pronašli ono šta su tražili.  Osnovali su tu rudnik i grad na njegovom obodu koji sada zastrašujuće stoji na samoj ivici ogromne provalije.

Masovna proizvodnja tamošnjih dijamanata bila je od velike važnosti za sojvetsku državu. Neobičan je podatak da su svi dijamanti, poznati kao „Srebrni medvedi“, bili iste veličine i oblika.

„De Bersu“, vodećem kartelu svetskih kompanija za proizvodnju i trgovinu dijamantima, nije bilo baš najjasnije kako Sovjeti uspevaju da im isporuče toliko veliki broj jednakih dragulja i to sve iz jednog jedinog rudnika kojiprema proračunima „De Bersa“ nije imao toliki kapacitetet.

Ipak, „De Bers“ je bio primoran da ignoriše sumnju i otkupljuje dijamante, jer bi sovjetska vlast u suprotnom ponudila dragulje na slobodnom tržištu preplavljujući ga dijamantima i tako im obarajući cenu. Pošto nezavisnih istraga nije bilo u SSSR-u, misterija „Srebrnih medveda“ nikada nije rešena.

Rudnik Mir zatvoren je tokom prve decenije 21. veka, ali ispod njegove ogromne provalije „živi“ na desetine tunela u kojima mašine razbijaju stene u potrazi za dijamantima. Proizvodnja je i dalje impresivna i iznosi oko dve tone dragulja godišnje.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here