Home POGLEDI JEZIVO PREDVIĐANJE NAUČNIKA: MAGNETNI POLOVI ZEMLJE SAMO ŠTO SE NISU OBRNULI- DESIĆE...

JEZIVO PREDVIĐANJE NAUČNIKA: MAGNETNI POLOVI ZEMLJE SAMO ŠTO SE NISU OBRNULI- DESIĆE SE OVO..

6404
0
SHARE

NASA je upozorila da Zemljin južni i severni magnetni pol samo što se nisu obrnuli, i počeli da prouzrokuju nestanak struje i smrtonosne talase zračenja širom sveta.

Tokom istorije polovi su se obrtali na svakih 200 do 300 hiljada godina. Od poslednjeg obrtaja je prošlo 780 000 godina, što znači da je sledeći obrt drastično prešao svoj rok.

Kako navode naučnici u NASA-i, planeta pokazuje znake da je obrt izvestan.

Magnetna polja naše planete nas štite od smrtonosnih nivoa zračenja usled fenomena poput zračenja Sunca. Opasne čestice nikada ne dođu do nas direktno, jer usled ulaska u Zemljinu atmosferu magnetno polje ih odbija i tera ih da se kreću okolo, kako navodi NASA.

Proces slabljenja polja je zabrinjavajuća pojava, jer je to ono što se dešava kada treba da se obrne, jer će nas u tom slučaju ostaviti bez dovoljne zaštite.

Zemljin Severni magnetni pol je varirao na intervalima od 10 godina od 1970. godine.

Magnetno polje Zemlje se širi od električne struje stvorene od strane metala u njenom jezgru, generišući nevidljive linije koje se protežu između njenih magnetnih polova.

Stručnjak kosmičkog zračenja Danijel Bejker, direktor Laboratorije za atmosfernu i kosmičku fiziku Na Univerzitetu u Koloradu u Bulderu, veruje da će naredni obrt polova učiniti da određena područja planete postanu nepodobna za život.

Uništenje može doći na više načina. Kombinacija moćnih svemirskih čestica, poput nefiltriranih sunčevih zraka, kosmičkih zraka i ultraljubičastih B zraka (koji su označeni kao UVB na vašoj kremi za sunčanje), će probiti kroz naš oštećen ozon i ponoviti sudbinu dinosaurusa.

Naša infrastruktura neće ništa bolje proći. Pošto su satelitske mreže povezane, kada ih zračenje izjede, doći će do masovnog nestanka struje između drugih katastrofa.

Kako još do te tačke nismo došli, naučnici koriste satelitske snimke da prate kretanje magnetnih polja. Od 2014. godina je “Svarm” – trio satelita Evropske svemirske agencije – dozvolio naučnicima da proučavaju promene koje se dešavaju u Zemljinom jezgru, gde je generisano magnetno polje Zemlje.

Njihova posmatranja su otkrila da tečno gvožđe i nikl nestaju iz Zemljinog jezgra. Takva aktivnost može ukazati na to da polovi treba da se obrnu.

Zaštitne mere mogu biti građenje zračno ojačanih satelita kao i prikupljanje onih koji su već u upotrebi, kako navodi Internešnl Biznis Tajms.

Nisu svi pokušaji obrta Zemlje uspešni. Pre 40 000 godina je bio poslednji propali pokušaj polova da se obrnu. Naučnici još uvek treba da ustanove povezanost između obrtaja polova i masovnog izumiranja.

Međutim, to ne znači da obrti ne postoje. Mi možda ne znamo kada će se polovi napokon obrnuti, ali barem imamo tu prednost da možemo da se pripremimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here