Home POGLEDI JEZERO SMRTI POBILO VIŠE OD 1.700 LJUDI: OSTVARILO SE JEZIVO PROROČANSTVO, A...

JEZERO SMRTI POBILO VIŠE OD 1.700 LJUDI: OSTVARILO SE JEZIVO PROROČANSTVO, A LEGENDA JE ZASTRAŠUJUĆA

868
0
SHARE

Veliki oblak ugljien-dioksida uzdigao se 21. avgusta 1986. iz jezera Nios u severozapadnom Kamerunu, uz samu granicu s Nigerijom. A potom se spustio u dolinu i istisnuo sav kiseonik iz nje. U toj tragediji stradalo je od gušenja 1.746 ljudi i oko 3000 njihovih životinja.

To može zvučati poput scenarija iz horora, ali je noćna mora bila stvarna. Hidrovulkanska erupcija 400 godina ranije stvorila je krater u jezeru u kojem su se narednih vekova nakupljale ogromne količine ugljen-dioksida.

Vulkanska tutnjava nije prestajala kilometrima ispod površine, plin je curio u podzemne vode, stvarajući od njih „gazirane“ izvore, a oni su konstantno uticali u jezero, odnosno u prostor ispod njenog dna.

Došlo je do pojave istog onog efekta kao kod flaširanog gaziranog pića. Pritisak niko ne primećuje tako dugo dok je čep na svom mestu, u slučaju tragedije u Niosu, dok je težina vode na svom mestu i prisiljava ugljen-dioksid da se apsorbira u vodi. Samo, kad se čep ukloni, dolazi do eksplozije.

U ovom slučaju okidač je mogla biti i žestoka kiša ili zemljotres. Doktor Nilah Isak Konfor, stručnjak za podzemne vode i šef timova nakon katastrofa, objasnio je da su uoči katastrofe zaista nedeljama padale snažne kiše, i da je proradilo nekoliko klizišta tla. Srećom, pa je ovakvih jezera širom sveta samo tri.

U istoriji koju čovečanstvo pamti, zabležene su samo dve ovakve erupcije. Prva se dogodila takođe u Kamerunu, u jezeru Monoun dve godine ranije. Bila je puno slabija od druge i pobila je 37 ljudi.

Otada vulkanolozi i inženjeri nastoje da stalno pomalo oslobađaju nakupljeni ugljen-dioksid pomoću širokih cevi iz tih jezera.

Doktor Greg Tanilek s Kamerunskog instituta za geološka i rudarska istraživanja vodeći je vladin naučnik koji radi na jezeru Nios. On kaže da je nova onakva erupcija vrlo malo moguća. Zapravo se neprestano radi na sprečavanju nečega takvog.

Međutim, mnogi od preživelih posle su se vratili u svoje domove i na svoje farme, jer je na tom mestu tlo izrazito plodno, od čega zavisi njihovo preživljavanje.

Inače, uz jezero se pre nesrećnog događaja vezala legenda kako će zli duh nastao u jezeru ubiti sve one koji žive u blizini.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here