Home POGLEDI JEDNO OD NAJSMRTONOSNIJIH MESTA NA SVETU: OSTRVO USRED PUSTINJE ČUVA STRAŠNU TAJNU

JEDNO OD NAJSMRTONOSNIJIH MESTA NA SVETU: OSTRVO USRED PUSTINJE ČUVA STRAŠNU TAJNU

939
0
SHARE

Tokom godina mesto je postalo noćna mora, gde su se antraks, boginje i kuga u velikim oblacima kretale iznad zemlje, a egzotične bolesti poput tifusa padale su sa neba i prodirale u peščanu zemlju.

Ostrvo je bilo dovoljno izolovano da nije otkriveno do 19. veka, što ga čini idealnim mestom za skrivanje od znatiželjnih očiju zapadnih obaveštajnih službi, piše express.hr.

Postalo je skladište najveće zalihe antraksa u ljudskoj istoriji. Poreklo otrova je nejasno, ali je moguće da je proizveden u Kompleksu 19, objektu blizu ruskog grada Sverdlovsk, sada Jekatarinburga.

Aralsk-7 je bio deo programa biološkog oružja na industrijskom nivou, koji je zapošljavao više od 50.000 ljudi u 52 proizvodnih postrojenja širom sovjetske države.

Antraks je proizveden u ogromnim posudama, kao da proizvode pivo, a ne otrov. Godine 1988., devet godina nakon curenja antraksa u Kompleksu 19 došlo je do smrti najmanje 105 ljudi, a Sovjeti su konačno odlučili da se reše zaliha otrova.

Ogromne posude antraksa pomešane su sa izbeljivačem i prebačene u lučki grad Aralsk, na obalama Aralskog mora (sada 25 km od obale), gde su bile stavljene na brodove i istovarene u Vozrozhdeniju. Otprilike 100 do 200 tona antraksa ubrzo je bačeno u jamu i zaboravljeno.

Ove bakterije imaju moć da prežive u zaista ekstremnim uslovima. Bez problema će izdržati standardne metode uništavanja bakterija od dezinfikacije do zagrevanja na 180 °C.

Kad su smeštene u zemlju, one mogu da prežive stotinama godina. Jednom prilikom su pronađene tokom arheoloških iskopavanja u Škotskoj.

Nedavno je dvanaestogodišnji dečak umro nakon što ga je svladao antraks koji je vrebao na dalekom severu Rusije. Epidemija je hospitalizovala 72 osobe iz nomadskog plemena Nenets, uključujući 41 dete, a hiljade jelena je uginulo.

Smatra se da je sve započelo kada je toplotni udar odmrznuo telo jelena staro 75 godina. Kao što je bilo i za očekivati, napori Sovjetskog Saveza u Vozrozhdeniji nisu bili dovoljni.

Godinama nakon sloma SSSR-a, usled napada na Tokio i otkrića o opsežnom programu biološkog oružja u Iraku, strahovi su se povećavali oko izgleda da teroristi dobiju bilo kakav otrovni patogen.

Tako je američka vlada poslala ekipe stručnjaka da sprovedu neke testove, piše express.hr.

Jame vidljive iz svemira

Tačna lokacija antraksa nikada nije otkrivena, ali kasnije se ispostavilo da to nije bio problem. Jame su bile tako ogromne, bile su jasno vidljive na fotografijama snimljenima iz svemira.

Odgovarajući tragovi pronađeni su u nekoliko uzoraka tla, a Amerikanci su obećali 6 miliona dolara za projekat čišćenja mesta.

Projekat je uključivao duboki rov, plastičnu izolaciju i nekoliko tona snažnog izbeljivača. Samo je trebalo prebaciti tone i tone kontaminiranog tla u rov, na temperaturi od 50 stepeni i tamo ga ostaviti nekoliko dana.

Naravno, učesnici projekta su sve vreme morali da nose zaštitna odela. Ukupno je angažovano 100 radnika, a projekat je trajao četiri meseca. Upalilo je. Nakon šest dana sa izbeljivačem i visokom temperaturom, tragovi otrova su nestali.

Pola veka testiranja na otvorenom ostavilo je celo ostrvo zagađeno i to ne samo na mestu ispitivanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here