Home POGLEDI HITLER JE TRAGAO ZA SANDUKOM 23 IZ BLAGA DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ: EVO ŠTA...

HITLER JE TRAGAO ZA SANDUKOM 23 IZ BLAGA DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ: EVO ŠTA SE KRIJE U NJEMU (VIDEO)

777
0
SHARE

Za dinastiju Karađorđević Oplenac je bio druga kuća, a kralj Petar ovde je imao svoj dom koji je i danas ostao autentično sačuvan kako bi podsećao na stara vremena.

U Petrovoj kući nalazi se jedinstvena istorijska kolekcija vrednih eksponata koji su pripadali kraljevskoj porodici.

Tajna večera dobijena je dvadesetih godina prošlog veka na dar od Patrijaršije Jerusalimske, nalazila se u crkvi na Oplencu do 1941. godine.

Pored ove izuzetno vredne slike u kancelariji kralja Petra čuvaju se ruske ikone. Takođe,

porodica Karađorđević ostavila je nekoliko sanduka sa porodičnim dragocenostima koji su bili različito numerisani.

Sanduk 23 je bio ukraden i kasnije je pao u nemilost Adolfa Hitlera koji je te predmete predao u narodnu banku Srbije da bi kasnije bili vraćeni, to je sablja kralja Aleksandra napravljena od srebra, zlata, 47 brilijanata i četiri rubina, na kojoj su na koricama bile ispisane bitke na kojima je kralj učestvovao.

Ta sablja se vidi na slikama koje su radili Paja Jovanović i Uroš Predić“, rekao je za RINU, upravnik Zadužbine kralja Petra I Dragan Reljić.

Pored slika, beležnica, krokodilske tašne kralja Aleksandra u Petrovoj kući se čuvaju i predmeti kraljice Marije.

„Sačuvana je jedna tijara dijadema od ukupno pet, kao i pramen kose koji je odsekla i zakačila za tijaru. Njene beležnice u kojima je slikala jer se bavila umetnošću“, potvrđuje Reljić.

Na ovom mestu se nalazi i veliki broj ikona sa Atosa sa Hilandara, najveća kolekcija svetogorskih ikona van teritorije Atosa.

„Kompozicija Blagovesti izgrađena je u maslinovom drvetu, u duborezu. Čaše koje su služene na krunisanju kralja Petra, ratni dnevnici iz 1915/16 godine, ustav Obrenovića, tu se takođe čuva vrlo vredna ikona koju je kralj Petar preneo preko Albanije, od dvadeset četvorokaratnog zlata i platine, čuvaju se i dva kandila koja su napravljena od srebra i belog i žutog zlata a preživela su drugi svetski rat.

Kuća u kojoj je živeo kralj Petar prvi 1935. godine postala je muzej venaca ovaj Muzej je jedan od najstarijih u Srbiji“, naglašava upravnik.

Prvobitna slava Karađorđevića, ikona sveti Kliment papa rimski, i ikona koju je kao slavu preuzeo kralj Petar I, Sveti Andrij prvozvani, krase zidove Petrove kuće na Oplencu.

“Posle velikih tragedija koje su pratile porodicu Karađorđević kralj Petar je, pošto je izgubio suprugu i dete na porođaju tražio da se promeni slava, verujući da ga prati loša sreća. Do 1890. godine krsna slava Karađorđevića bila je Sveti Kliment“, kaže Dragan Reljić.

Obimna arhiva kao i lični prepisi, predmeti i dokumenta istorije srpskog naroda sačuvani

su od propadanja. Prema rečima ovdašnjeg upravnika Zadužbine u planu je da Topola dobije muzej Prvog svetskog rata.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Rina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here