Home POGLEDI DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: 80 ODSTO MUSLIMANA U BIH IMA SRPSKE KORJENE, BOŠNJACI SU...

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: 80 ODSTO MUSLIMANA U BIH IMA SRPSKE KORJENE, BOŠNJACI SU ISLAMIZIRANI SRBI

4266
0
SHARE

Ekspert za bezbednost, islamski ekstremizam i terorizam, Dževad Galijašević pričao je o svom poreklu, Aliji i Bakiru Izetbegoviću, terorizmu…

Tvrdiš da 80 odsto muslimana u BiH ima srpske korjene?

“Bošnjaci su Bošnjaci – nacionalna osjećanja se ne moraju dokazivati i ne mogu biti predmet prigovora, niti osporavanja. I ja sam Bošnjak. U etno genetskom smislu Bošnjaci su islamizirani Srbi, u manjoj mjeri i Hrvati.

Taj proces islamizacije odigrao se uglavnom u 16. vijeku, kada nije bilo globalne grupe tipa nacije i kada su kulturne veze bile slabije izražene a religijski uticaj na zajednicu manji. Bošnjaci imaju svoju etno-genezu i moraju je biti svjesni a svoju nacionalnu svjest konačno moraju formulisati i artikulisati.

Na žalost, moja nacija još uvijek više liči na vjerski pokret nego na ozbiljnu naciju. A njene nacionalne vođe, i kad ističu nacionalni subjektivitet, uvijek misle na džamiju i vjeru, pa više liče na hodže nego na političke vođe.”

Da li si istraživao svoje porjeklo?

“Bošnjak sa arapskim, srpskim i hrvatskim genima. Galijaševići su trgovačka familija iz Galileje koja je u osmom vijeku otišla u Španiju, a zatim u Francusku. Dva vijeka kasnije moji preci su stigli u Bosnu, kojom je tada upravljao srpski knez Časlav.

Galijaševići su se orodili sa domaćim slovenskim stanovništvom na području Tešnja, Teslića, Zenice, Viteza, Bihaća i Velike Kladuše.

Na području Teslića, selo Komušina, porodica hrvatskog porijekla iz loze Ponjavića naslonila se na porodičnu tradiciju Galijaševića krajem 17. vijeka i od tada Galijaševići su svi potomci Jure Ponjavića, koji su prezime prihvatili zbog zarobljavanja Jure i njegovog desetogodišnjeg ropstva na galijama Eugena Savojskog.

Naravno, danas nas ima na svim meridijanima ali najznačajnije zajednice su i danas u navedenim gradovima.”

A po majci?

“Mašići, moja familija po majci, su srpskog porijekla iz Crne Gore. U Bosnu dolaze u 17. vijeku i primaju islam, mada postoje i mnogi Mašići koji nisu mijenjali vjeru.”

Kako pomiriti Srbe i muslimane u BiH i Srbiji, tako da međusobno razumjevanje pobijedi mržnju? Da li je to moguće?

“Da li je moguće da na političkoj sceni Bosne i Hercegovine ne bude političara kao što je Bakir Izetbegović ili Husejin Kavazović, Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović?

Ako je moguće srušiti političko i biološko naslijeđe Alije Izetbegovića, moguće je da Bošnjaci i Srbi krenu putem međusobnog razumjevanja. Izetbegovićevo naslijeđe opterećuje naše odnose i Bosnu i Hercegovinu čini nemogućom državom. Prokletom avlijom.”

Tražio si da Haški tribunal podigne optužnicu protiv Alije Izetbegovića?

“Alija Izetbegović je neosuđeni ratni zločinac i trebalo ga je procesuirati a njegovu zločinačku stranku SDA zabraniti. Samo bi presuda Izetbegoviću, kao radikalnom lideru najbrojnijeg naroda u BiH omogućila istinsko suočavanje sa zločinima na svim stranama i dovela do pomirenja naroda.

U istoriji Bosne i Hercegovine niko nije nanio toliko zla i donio toliko nesreće i bijede kao Alija Izetbegović. Nesposobni, fanatizovani i mržnjom zadojeni lider.”

Izetbegović je u posljednjem ratu iz političkih razloga organizovao masovna ubistva sarajevskih muslimana, od kojih je najpoznatije ono na pijaci Markale. Nije li Izetbegović preteča Al Kaide i Islamske republike u žrtvovanju muslimana radi ostvarivanja političkih ciljeva?

“Ideja Islamske države i njene Islamske vojske nastala je u Drugom svjetskom ratu, u političkom programu Muslimanskog bratstva i njegovog omladinskog pokreta, u nas nazvanog Mladim muslimanima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here