Home POGLEDI “ĆILIBARSKA SOBA” JE NAJVEĆE BLAGO RUSIJE- EVO KO JU JE OTEO I...

“ĆILIBARSKA SOBA” JE NAJVEĆE BLAGO RUSIJE- EVO KO JU JE OTEO I GDE SE SADA NALAZI (VIDEO)

805
0
SHARE

Ćilibarska soba je prostorija ukrašena ćilibarskim zidovima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. veku.

Pre nego što je nestala u vihoru Drugog svetskog rata, smatrali su je osmim svetskim čudom. Posle rata, soba postala je svojevrsni El Dorado u Evropi, a lovci na blago su se nadmetalli da je pronađu.

Verovalo se da je ta čuvena ruska umetnina izgubljena, nakon što su je uništile Hitlerove trupe u Kalinjingradu. Decenijama se tragalo za tim blagom, a dugo se smatralo da se nalazi u Poljskoj.

Međutim, istoričar-amater Karl-Hajnc Klajne kaže da je uveren da se čuvena soba nalazi u podzemnom bunkeru u zapadnoj Nemačkoj, oko 65 kilometara od granice sa Holandijom.

Klajne je celu deceniju proveo u potrazi za Ćilibarskom sobom u nemačkom Vupertalu, zasnivajući svoje istraživanje na Erihu Kohu, visokom zvaničniku nacističke Nemačke. Naime, Koh je rođen u Vupertalu i radio je kao šef administracije u Kenigsbergu, gde je tokom rata čuvana Ćilibarska soba.

“On je najverovatnije bio najbogatiji nacista. Imao je priliku da opustoši muzeje širom Istočne Evrope. 1944. godine soba je prenesena u Kenigsberg, a Koh je bio čovek pruge. Nema šanse da je koristio kamione za prevoz tako velikog blaga”, kaže Klajne.

Ovaj istraživač je uveren da je Koh posmatrao Ćilibarsku sobu kao svoje lično vlasništvo tako da ne bi bilo logično da blago pošalje u Poljsku ili na neku drugu lokaciju.

“Uveren sam da je Ćilibarska soba u Vupertalu”, rekao je on.

Klajnov tim ipak ne može tako lako da pretraži grad koji je bio sravnjen sa zemljom u bombardovanju Saveznika. Takođe, lokalni meštani nisu baš raspoloženi da sarađuju sa lovcima na blago.

Klajn mašta o pronalasku Ćilibarske sobe, ali napominje da je ona u vlasništvu Rusije.

“Mogla bi u početku da bude izložena u Nemačkoj, ali je Rusija pravi vlasnik”, kaže on.

Ćilibarsku sobu, kraljevsku dvoranu ukrašenu zlatnim listovima, ogledalima i panelima od pravog ćilibara, teškim više od šest tona, kreirali su nemački majstori u 18. veku. To je bio poklon pruskog kralja Frederika Vilijama i Petru Velikom.

Kako su nacisti napredovali u osvajanjima na istoku, kuratori su pokušali da sakriju to bogatstvo, ali su ga nemačke trupe ipak našle. Rasturili su sobu u delove i odneli je u Kenigsberg.

Kada je Crvena armija 1945. godine ušla u Nemačku, soba je misteriozno nestala. Baš u vreme Erih Koh je pobegao iz grada.

Vrednost originalne Ćilibarske sobe procenjuje se na oko pola milijarde dolara. U međuvremenu, izrađene su replike sobe koje su takođe vredne divljenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here