Home POGLEDI 60 GODINA NAKON ZASTRAŠUJUĆEG DOGAĐAJA- RUSKE TAJNE SLUŽBE PONOVO ISPITUJU NEREŠENI SLUČAJ-...

60 GODINA NAKON ZASTRAŠUJUĆEG DOGAĐAJA- RUSKE TAJNE SLUŽBE PONOVO ISPITUJU NEREŠENI SLUČAJ- “DJATLOV PROLAZ” (VIDEO)

631
0
SHARE

Šezdeset godina nakon što je grupa planinara misteriozno umrla na planini Ural, policija oživljava nerešeni, ozloglašeni slučaj.

Britanija ima Džeka Trboseka, Sjedinjene Države imaju ubicu Zodijaka, a Rusija ima incident sa Djatlovim prolazom. Ruska kancelarija glavnog tužioca je 1. februara saopštila da ponovo otvara istragu u vezi sa nerešenim slučajem koji je zbunjivao Ruse više od 60 godina.

Šta se desilo?

Dana 23. januara 1959. devet studenata sa Politehničkog instituta Ural krenulo je u šetnju severnim Uralom. Vodio ih je Igor Djatlov, student inženjerstva, po kome je planinski prolaz, kuda je grupa šetala, posthumno dobio ime.

 

Nakon što se učenici nekoliko dana kasnije nisu vratili kući, spasioci su započeli potragu. Na kraju su naišli na šator koji je iznutra bio otvoren. Stvari planinara, uključujući odeću i obuću, još su bili unutra.

Višednevna pretraga područja dovela je do pronalaženja tela. Ležali su u basenima dva ili tri kilometra od mesta gde su postavili logor.

djatlov prolaz

Istražitelji su bili zbunjeni. Planinari su bili neadekvatno obučeni za temperature ispod nule. Neki su nosili jednu cipelu, neki su nosili samo čarape, a neki su bili bosi. Istraga je zaključila da je šest osoba umrlo od hipotermije, dok su ostale tri osobe umrle od velikih spoljnih povreda.

U maju iste godine, istraga je prekinuta. Do današnjeg dana, zvanični uzrok smrti u dokumentima opisan je samo kao “nesavladiva prirodna sila”.

Ali žurba sovjetskih vlasti da prekine istragu od njenog početka inspirisala je teorije zavere. Većina ovih teorija usredsređuje se na ideju da je Djatlova grupa videla nešto što nije trebalo da vidi, kao što je tajno oružje koje se testira u skrovitim planinama, ali postoje mnoge druge, neobične teorije.

Zašto se istraga ponovo otvara?

Šezdeset godina nakon incidenta, slučaj se oživljava.

DOKUMENTARNI VIDEO SA UZNEMIRUJUĆIM SCENAMA NALAZI SE OVDE

Prvo, premešta se iz regionalnog ogranka Istražnog odbora u savezni ogranak.

Andrej Kurjakov, zvaničnik tužilaštva u Sverdlovskoj regiji, izjavio je na pres-konferenciji

4. februara da je državno tužilaštvo zatražilo sve dokumente koji se direktno ili indirektno odnose na slučaj. Početkom narednog meseca istražitelji će se vratiti na mesto događaja kako bi obavili devet zasebnih ispitivanja, navodi državna agencija RIANovosti.

Istraga će razmatrati samo tri teorije, rekao je Kurjakov. To uključuje uragan, snežnu ploču ili lavinu. Ove mogućnosti sužene su sa zvanične liste od 75 teorija, od zavera vlade do natprirodnih događaja.

Dominantne teorije

Hipoteza o lavini ili uraganu i dalje ima rupe, tvrde teoretičari. Postoji mali ili nikakav fizički dokaz da je došlo do takvog događaja.

Štaviše, ovo ne objašnjava zašto bi se planinari samo delimično obukli kada su krenuli iz šatora.

cnsknvf37856fh

Kakva sila je Djatlovu grupu izvukla iz njihovog šatora te noći?

Evo nekoliko najpopularnijih verzija događaja:

Infrazvučne frekvencije

Teoriju infrazvučne panike je popularizovao američki pisac Doni Ajkar u svojoj knjizi iz 2013. „Mrtva planina: neispričana istina o incidentu sa Djatlovim prolazom“. Posle konsultacija sa fizičarima, Ajkar je zaključio da je kombinacija jakih vetrova i zakrivljenosti planina koje okružuju kamp proizvela frekvenciju infrazvuka, zvuk koji je prenizak da bi ga ljudske uši registrovale. Frekvencije infrazvuka mogu da izazovu stanje panike kod ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here