Home MAGAZIN ZAPAD U STRAHU: Putinova raširena mreža špijuna spremna na sve (VIDEO)

ZAPAD U STRAHU: Putinova raširena mreža špijuna spremna na sve (VIDEO)

336
0
SHARE

Prošlo je manje od sedam dana nakon što su švedski zvaničnici uhapsili ruski par pod optužbom za špijuniranje, otkriveni su novi detalji.

Istraživačka kuća Bellingcat otkrila je da uhapšeni muž i žena poseduju stan u istoj moskovskoj zgradi u kojoj je smešteno još nekoliko visokorangiranih zaposlenih GRU-a, ruske vojne obavještajne službe.

Ostali poznati stanovnici zgrade uključuju navodne saučesnike u trovanju Novičokom i nadzornika dezinformacione kampanje o letu 17 „Malaysia Airlinesa“, piše Meduza, prenosi Jutarnji list.

Kao što je ranije objavljeno, dva ruska imigranta i navodni špijuni uhapšeni su u Stokholmu 22. novembra.

Istraživači u publikacijima „Expressen“ i „Dossier Center“ identifikovao je osumnjičene kao Sergeja Skvortsova (59) i Elenu Kulkovu (58).
U Švedskoj žive od 1997. godine, pa uz rusko imaju i švedsko državljanstvo.

Prema optužbama podnesenim Okružnom sudu u Stokholmu, osumnjičeni su aktivno špijunirali od 2013. godine.

Istraživački novinar Hristo Grozev otkrio je da su par i njihova ćerka upisani kao vlasnici stana u Moskvi u ulici Zorge 36. Nejasno je, ipak,da li je par ikada tamo živeo.

„Bellingcat“ takođe javlja da u susednom stanu do špijunskog para živi general-major GRU-a Denis Sergejev (tajno ime: Sergej Fedotov), navodni saučesnik u trovanju Skripaljevih.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Sergejev je takođe navodno bio umešan u trovanje Novičokom bugarskog biznismena Emiliana Gebreva 2015. godine.

U istoj zgradi živi i general-major Andrej Averjanov, šef GRU jedinice 29155 (poznate po izvođenju stranih ubistava). Između ostalog, Averjanov je bio i komandant operacije koja

je izazvala eksplozije u skladištima municije u Vrbeticama u Češkoj 2014. U toj operaciji učestvovali su i navodni zaposleni GRU-a, poznati po imenima Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Osim njih, u zgradi se nalazi i general-major Andrej Iljčenko, koji je, prema „Bellingcatu“, odgovoran za višestruke kampanje dezinformisanja GRU-a.

Na primer, prema izvorima „Bellingcata“ iz ruske publikacije „The Insider“, Iljčenko je nadgledao saradnju između bivše novinarke RT-a Jane Jerlašove i holandskog državljanina Maksa van der Verfa, koji su širili lažne vesti o letu 17 „Malaysia Airlinesa“.

Nakon što je „The Insider“ objavio taj izveštaj, policija je pretražila stan glavnog urednika Romana Dobrohotova u sklopu slučaja koji je teretio van der Verfa za klevetu. Dobrohotov je ubrzo nakon toga pobegao iz Rusije.

Prema švedskim vlastima, Sergej Skvortsov i Elena Kulkova posedovali su razna preduzeća u zemlji, uključujući i one za davanje IT usluga, kao i firmu dobavljača pomorske brodske i avionske opreme.

„Bellingcat“ tvrdi da je jednu od kompanija de fakto kontrolisao penzionisani pukovnik GRU-a preko druge firme sa sedištem na Kipru.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Par je takođe bio u kontaktu i sa švedskim obaveštajcima.

Ispostavilo se da je ćerka para delila stan sa sinom bivšeg visokog zvaničnika MUST-a, švedske Vojne obaveštajne i sigurnosne službe.

Nakon što su osumnjičeni ruski špijuni Sergej Skvortsov i njegova supruga Elena Koulkova uhapšeni u Švedskoj, bivši agent MI6 upozorio je kako Rusija ima raširenu mrežu agenata u Ujedinjenom Kraljevstvu koji bi mogli da ubiju po naređenju.

Bivši špijun Julian Ričards rekao je da je Moskva postala toliko efektivna u špijuniranju u Britaniji da obavještajne agencije „ne znaju“ koliko je odmetnutih operativaca aktivno u Velikoj Britaniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here