Home MAGAZIN VUČIĆ ODOBRIO RIO TINTU SVE DA BI OTVORIO RUDNIK U MARTU 2022....

VUČIĆ ODOBRIO RIO TINTU SVE DA BI OTVORIO RUDNIK U MARTU 2022. GODINE- DOKAZI

590
0
SHARE

Vlada Srbije je, od 2013. godine, izdala u kontinuitetu desetine rešenja kojima se odobrava firmi “Rio Tinto” da vrši geološka istraživanja na području lozničkog kraja, iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su ključni dokumenti potpisani pre njegovog dolaska na čelo države.

Kako navodi “Nova” u današnjem izdanju, dokumenta Vlade Srbije do kojih je došao taj list demantuju predsednika države i pokazuju da je aktuelna vlast i te kako izlazila u susret ovoj multinacionalnoj kompaniji, kao i da je “Rio Tintu” odobreno sve “da bi otvorio rudnik u martu 2022. godine”.

List navodi da je “u periodu kada je Aleksandar Vučić obavljao funkciju prvog potpredsednika, Vlada Srbije dala preduzeću ‘Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd’ odobrenje za izvodjenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litijuma na ležištu ‘Jadar’ kod Loznice”.

Početkom 2016. je Vlada Srbije usvojila novo rešenje kojim se kompaniji “Rio Sava Exploration d.o.o.” odobrava nastavak geoloških istraživanja bora i litijuma kod loznice, sa rokom važenja od dve godine, a tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je 22. januara 2018. potpisao novo rešenje o nastavku geoloških istraživanja u trajanju od dve godine, navodi list.

Aktuelna vlast je 22. januara 2020. potpisala još jedno, identično rešenje, a kompaniji

“Rio Tinto” je odobreno zadržavanje prava za istražni prostor litijuma i bora na ležištu “Jadar” i to od 14. februara 2020. do 1. septembra 2021. piše list Nova.

DOKAZI: Ovo su dozvole Rio Tintu koje su date i skrivene od javnosti

Vlada Srbije, od 2013. godine, izdala je desetine rešenja kojima se odobrava firmi “Rio Tinto” da vrši geološka istraživanja na području lozničkog kraja.

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su ključni dokumenti potpisani pre njegovog dolaska na čelo države i da je odlukom bivšeg režima ugrožen integritet zemljišta, “jer se bušilo”, dokumenta Vlade, do kojih je došla “Nova”, demantuju šefa države i pokazuju da je njegova vlast i te kako izlazila u susret ovoj mulitnacionalnoj kompaniji.

Predsednik Srbije nedavno je održao vanrednu konferenciju za medije zbog teksta u novinama “Nova”, a u kom je objavljen sadržaj Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije “Rio Tinto”.

U pomenutom memorandumu srpska vlast je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.Tom prilikom šef srpske države pokazao je devet “spornih dokumenata”, koji su, navodno, dokaz kako je bivša vlast jedina odgovorna za probleme na području Jadra.

Međutim, Vučić je izbegao da pokaže i rešenja koja su izdata u vreme njegove vlasti, a kojih je i te kako bilo.

Dokument broj 1 – Bačević dao odobrenje za istraživanje 2013. godine

U periodu kad je Aleksandar Vučić obavljao funkciju prvog potpredsednika, Vlada Srbije odobrila je preduzeću „Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd” odobrenje za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litujuma na ležištu “Jadar” kod Loznice.

“Obim i vrstu predmetnih istraživanja treba izvesti u svemu prema projektu višegodišnjih primenjenih geoloških istraživanja ležišta bora i litujuma ‘Jadar’ – III faza”, navodi se, između ostalog, u dokumentu, do kog je došao naš dnevni list, uz napomenu da je rok važenja ovog rešenja do 31. 12. 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here