Home MAGAZIN Vučić je pristao- „Rojters“: Konačan sporazum Srbije i Kosova…

Vučić je pristao- „Rojters“: Konačan sporazum Srbije i Kosova…

483
0
SHARE

Britanska agencija Rojters piše, pozivajući se na neimenovane izvore iz EU, da u novoj verziji predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine koji je izradila EU postoji jasan vremenski okvir i da se očekuje postizanje konačnog sporazuma za manje od godinu dana.

Agencija prenosi da je visoki diplomata EU na marginama Samita EU/ZB u Tirani rekao da je nacrt novog predloga poslat u ponedeljak obema stranama.

Prema navodima izvora, kako prenosi Rojters, očekuje se da dve strane konačan dogovor postignu za manje od godinu dana.

„Postoji mnogo stvari koje predlog čini velikim iskorakom u odnosu na trenutnu situaciju. To nije potpuno priznanje, ali je potpuna normalizacija odnosa“, rekao je neimenovani diplomata EU.

Kako dodaje izvor, nakon što su dobili mišljenje Beograda i Prištine, predlog je prerađen i sadrži aneks sa „jasnim kalendarom akcija kada i kako stvari moraju da se dese“.

Neimenovani izvor Rojtersa pozvao je Beograd i Prištinu „da nastave sa svojim konstruktivnim angažmanom i fokusiraju se na napredak u normalizaciji“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao je ranije danas po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani da je poslednja verzija predloga u dijalogu već prosleđena Beogradu i Prištini.

Borelj je rekao da je poslednja verzija teksta poslata juče Beogradu i danas Prištini, na razmatranje, a odgovarajući na pitanje da li je moguće rešenje do 2024. godine, kazao je da ne treba postavljati veštačke rokove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here