Home MAGAZIN VELIKO PRIZNANJE MERKELOVE ZATRESLO ZAPAD

VELIKO PRIZNANJE MERKELOVE ZATRESLO ZAPAD

287
0
SHARE

Bivši nemačka kancelarka je priznala da Berlin i kolektivni Zapad nisu ni planirali da ispune sporazume iz Minska, već su iskoristili dobijeno vreme da Kijev snabdevaju oružjem.

Priznanje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o Minskim sporazumima moglo bi se koristiti kao dokaz u tribunalu u kome bi se sudilo zapadnim političarima odgovornim za izazivanje sukoba između Moskve i Kijeva, upozoravaje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sporazum kome su posredovale Nemačka i Francuska, trebalo je da bude putokaz za mir u ratom razorenoj zemlji, jer, kako navodi ruski predsednik Vladimir Putin, trenutna vojna ofanziva odgovor je na nepoštovanja uslova mirovnog sporazuma.

Naime, Merkelova je u intervjuu za nemački list „Cajt“ izjavila da je stvarna svrha sporazuma iz Minska 2014. godine bio pokušaj da se Ukrajini da vremena kako bi se pripremila za rat sa Rusijom. Bivša nemačka kancelarka je tom prilikom rekla da sumnja da su zemlje NATO-a tada mogle da učine onoliko koliko sada čine da pomognu Ukrajini.

Zaharova je kazala da komentari Merkelove nisu ništa drugo nego otvoreno priznanje da je sve što je urađeno između 2014. i 2015. trebalo da „odvrati međunarodnu zajednicu od stvarnih pitanja, kupi vreme i napumpa kijevski režim oružjem kako bi, u pravi čas došlo do eskalacije velikih razmera“, dodala je Zaharova.

„Izjave Merkelove užasno otkrivaju da Zapad koristi falsifikat kao metod delovanja i pribegava mahinacijama, manipulacijama i svim vrstama izvrtanja istine, zakona i prava koja se mogu zamisliti“, rekla je portparolka Ministarstva.

Prema njenim rečima, Zapad je još 2015. godine kada je satima pregovarao o drugom delu Minskog sporazuma dobro znao da nikada neće ni pokušati da ispuni bilo koji deo sporazuma i da će, umesto toga, snabdevati Kijev oružjem.

„Nije im bilo žao nikoga – žena, dece, civila Donbasa i cele Ukrajine. Trebao im je sukob, bili su spremni za to još tada, 2015. godine“, rekla je Zaharova.

Bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima koji su se predstavili kao bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol, priznao da su sporazumi iz Minska zapravo bili potrebni da bi se dobila na vremenu i ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO.

Ranije ovog meseca, brojni zapadni zvaničnici pozvali su na stvaranje specijalnog suda koji bi, pod ruku sa UN, istraživao navodne ratne zločine koje je počinila Rusija tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Kremlj je rekao da Zapad nema pravno niti moralno pravo da uspostavlja bilo kakve sudove za istragu ili krivično gonjenje Rusije zbog sukoba, koji su, kako Moskva tvrdi, izazvale SAD i njihovi saveznici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here