Home MAGAZIN UVOD ZA SANKCIJE RUSIJI: ZORANA NAJAVILA DA SRBIJA PRELAZI NA LNG IZ...

UVOD ZA SANKCIJE RUSIJI: ZORANA NAJAVILA DA SRBIJA PRELAZI NA LNG IZ GRČKE!

558
0
SHARE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će na današnjem skupu u Aleksandrupoliju, u Grčkoj, na kome učestvuje predsednik Aleksandar Vučić, biti reči o zakupu kapaciteta budućeg terminala za tečni prirodni gas (LNG).

„Počinje izgradnja LNG terminala koji će sledeće godine biti operativan. To znači da sve zemlje koje nameravaju da ga koriste sada razgovaraju o količinama, zakupljuju kapacitete. Za nas je to jako važno, jer mi sledeće godine završavamo našu interkonekciiju od Niša do Dimitrovgrada, prema Sofiji“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ona je objasnila da Srbija treba da izgradi gasnu interkonekciju prema Severnoj Makedoniji, koja će istu takvu vezu izgraditi sa Grčkom, kako bismo imali više dobavljača gasa i snabdevanje sa više strana ovim energentom.
advertisement

Ona je objasnila da Srbija ima do kraja maja sporazum o snabdevanju gasom sa Rusijom po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ali da dokupljuje određene količine na slobodnom tržištu po ceni koja je sada 1.100 dolara, dok LNG košta 850 dolara.

„Ja mislim da će se sada mnogo više ulagati u LNG terminale u Evropi. Mi moramo mnogo više da ulažemo u podzemna skladišta gasa. Nastojaćemo da zakupimo skladišta u još

nekoj državi, da bismo bili sigurni tokom ove zime. Moramo da se okrenemo ka drugim dobavljačima, da razgovaramo sa Katarom, Iranom, svim drugim državama koje mogu u budućnosti da budu naši snabdevači“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da sutra putuje u Sofiju gde će sa ministrima energetike Azerbejdžana, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije i Turske razgovarati o tome mogu li se dobiti dodatne količine gasa iz novih azerbejdžanskih nalazišta.

„Razgovori s Rusima o produžetku ugovora počinju posle prvomajskih praznika. Postoje dve varijante, prva je da se postigne desetogodišnji ugovor, ali po ceni koja će biti viša od 270 dolara i drugi je da se traži produžetak postojećeg sporazuma do kraja ove godine“, precizirala je Mihajlovićeva.

Ona je najavila tešku narednu zimu u energetici , a da će tek ona 2024. biti lakša, kada bude završena interkonekcija sa Bugarskom.

„Mi kao Ministarstvo ćemo u narednih mesec dana izaći sa nekim predlozima, jer zima 2022/23. neće biti jednostavna, zato što ove stvari koje se dešavaju oko Ukrajine neće se tako lako promeniti. Srbija će morati da ima dovoljne količine energenata, to znači moraćemo svi da učestvujemo u procesu racionalizacije korišćenja“, naglasila je ona.

Dodala je da će predstojeća zima biti teška, jer EPS-u treba vremena da se podigne i zbog svega što se dešava u vezi sa gasom.

„To neće biti jednostavno, mi se pripremamo za sve scenarije. Šta god da se desi, Srbija zna šta će da radi, ali sve to košta. Nema više jeftiine energije, treba da zaboravimo tu priču. Sad je cela Evropa došla u situaciju da obezbedi da je ima“, naglasila je ona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here