Home MAGAZIN „U PREDVORJU SMO PAKLA“: BRITANIJU POGAĐA NOVA KRIZA- POSLE GORIVA, PROBLEMI I...

„U PREDVORJU SMO PAKLA“: BRITANIJU POGAĐA NOVA KRIZA- POSLE GORIVA, PROBLEMI I SA MESOM!

910
0
SHARE

Britanija se suočava sa potencijalnom novom nestašicom zbog manjka radnika. Posle goriva, koje zbog manjka vozača nije imao ko da preveze do pumpi, sada su u problemu proizvođači i prodavci mesa, ali i kupci, jer toj zemlji nedostaje više od 10.000 obučenih mesara, pa se trupovi zaklanih svinja i goveda šalju na obradu u Irsku i Holandiju.

Farmeri u Britaniji su suočeni sa velikim problemima, jer više ne mogu da hrane životinje koje su odavno trebale da završe u klanici, kaže Zoi Dejvis, šefica Nacionalne asocijacije za uzgoj svinja u Velikoj Britaniji, prenosi Gardijan.

„U predvorju smo pakla. Pojedine klanice odložile su prijem svinja do sredine decembra, a sada nisu sigurne ni da će to biti do Božića“, kaže ona.

Prerađivači mesa u Britaniji ne mogu da nađu dovoljno kvalifikovanih mesara, pa meso namenjeno britanskom tržištu prvo šalju u zemlje EU na obradu, da bi se ono potom vraćalo u britanske prodavnice.

Prerađivači junetine šalju je u Irsku na obradu i pakovanje, kaže Nik Alen, prvi čovek Asocijacije za preradu mesa u Britaniji. Klanice koji se bave svinjskim mesom šalju ga takođe na obradu u Holandiju.

Problemi su nastali zbog Bregzita, baš kao i u slučaju vozača kamiona, jer radnici iz drugih zemalja EU koji su obavljali te poslove, sada moraju da imaju vizu.

Iako je britanska vlada u mere kojima se predviđaju olakšice za njihovo dobijanje unela i mesare, to slabo pomaže. Sezonske vize na šest meseci dobiće oko 800 mesara, a nedostaje ih između 10.000 i 12.000. Ni oni koji su dobili sezonske vize neće stiće pre sredine novembra, kaže Alen i dodaje da je za obuku kvalifikovanog mesara potrebno oko 18 meseci.

Zbog smanjenog kapaciteta u klanicama i fabrikama za preradu mesa, farmeri su do sada ubili oko 10.000 zdravih svinja koje više ne mogu da hrane i za koje više nemaju prostora

kako im ne bi ugrozile proizvodnju, ali i koje zbog prekomerne težine više ne mogu u klanicu, pokazuju podaci Nacionalne asocijacije za uzgoj svinja.

Problema će imati i trgovine koje prodaju meso. Pošto ono ide na obradu u zemlje EU, više neće moći da bude tretirano kao domaće, već kao uvozno. Dodatni troškovi po kamionu mesa biće oko 1.500 funti, uključujući troškove transporta i carine.

Ukoliko problem ne bude rešen do jula 2022, do kada je odložen Bregzit propis o kontroli mesa iz EU, britansko meso će morati da prođe i tu proceduru kako bi stiglo u britanske prodavnice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here