Home MAGAZIN TREĆU NOĆ ZAREDOM AMERIKA U PLAMENU: ZAPALJENA POLICIJSKA STANICA, PUCNJAVA NA ULICAMA,...

TREĆU NOĆ ZAREDOM AMERIKA U PLAMENU: ZAPALJENA POLICIJSKA STANICA, PUCNJAVA NA ULICAMA, UVEDENO VANREDNO STANJE (VIDEO)

1116
0
SHARE

Mirni protesti u Mineapolisu pretvorili su se u pljačke, paljenje i vandalizam treću noć uzastopno zbog smrti Afroamerikanca, koji je, kako se vidi na video-snimku, preminuo na putu do bolnice nakon što mu je policajac belac kolenom pritiskao vrat.

Tokom novih nemira u najvećem gradu američke države Minesote nije bilo veće intervencije snaga reda iako je guverner Tim Volc naredio aktiviranje Nacionalne garde da bi se ponovo uspostavio red posle prva dva dana nasilja.

Takođe, u Mineapolisu je proglašeno vanredno stanje, a nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis i još dva grada.

Protesti su počeli posle hapšenja i smrti Džordža Flojda (46).

Epicentar novih protesta bila je oblast u blizini Treće policijske stanice, ali snage reda nisu bile aktivne kao prethodnih dana.

Sa zgrade policijske zgrade ispaljeni su suzavac i gumeni meci, ali su se demonstranti kasnije ponovo okupili i direktno napali objekat. Demonstranti su se kasnije popeli na krov. Kako piše CNN, potom su zapalili zgradu policije.

Zapaljeni su i jedan automobil i najmanje dve druge zgrade u blizini, a drugu noć zaredom opljačkana je obližnja radnja „Target“. Vatrogasna brigada objavila je da je prethodne noći zapaljeno 16 objekata.

Za sada u oblasti policijske stanice nema pripadnika Nacionalne garde, niti su oni bili vidljivi tokom mirnog dnevnog protesta i marša kroz centar Mineapolisa.

U Kentakiju je došlo do pucnjave, a u Sent Polu je oštećeno ili opljačkano više od 170 zgrada.

Predsednik Donald Tramp napisao je na „Tviteru“ da će poslati Nacionalnu gardu da „obavi posao kako treba“ ukoliko gradonačelnik Džejkob Frej ne može da dovede stvari pod kontrolu.

– Ako se desi bilo kakva teškoća, mi ćemo preuzeti kontrolu, a kada počnu pljačke, počinje i pucnjava – napisao je Tramp kasno sinoć.

Zvaničnici lokalnih, državnih i federalnih bezbednosnih službi apelovali su juče za smirivanje rasnih tenzija izazvanih Flojdovom smrću i pozvali na zadovoljenje pravde.

Bela kuća: Pravda u Mineapolisu će biti zadovoljena

Pravda u Mineapolisu biće zadovoljena, poručila je na brifinga za medije portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni, navodeći da je predsedenik SAD Donald Tramp dobio izveštaj ministra pravde (vrhovnog tužioca) Vilijema Bara i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Prethodno je Ministarstvo pravde istragu u umešanost policije u smrt Afroamerikanca Džordža Flojda označio najvišim prioritetom, prenosi Glas Amerike.

– Iskusni tužioci i istražioci FBI-ja bave se slučajem u kome se utvrđuje da li su policajci narušili federalne zakone – navodi se u saopštenju Ministarstva dva dana nakon masovnih protesta zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca u gradu Mineapolisu.

Flojd je umro u ponedeljak – tokom policijskog privođenja. Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca – belca – kako kleči osumnjičenom muškarcu – crncu – na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Pogledajte video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here