Home MAGAZIN Štrajkovi razaraju Veliku Britaniju- država na ivici…

Štrajkovi razaraju Veliku Britaniju- država na ivici…

562
0
SHARE

Stotine hiljada zaposlenih u Velikoj Britaniji stupilo u periodične štrajkove, država paralisana pred Božić.

Sa trostrukim udarom hladnog vremena, ranim snežnim padavinama i masovnim štrajkovima u više industrija, izgleda da Britanija ide u ono što londonski tabloidi, možda neizbežno, nazivaju još jednom „zimom nezadovoljstva“.

Poštanski radnici i železničari obustavili su rad i napustili radna mesta, noseći božićne pakete, nateravši tako milione ljudi da promene svoje planove putovanja dve nedelje pre praznika. U četvrtak će im se pridružiti čak 100.000 medicinskih sestara u jednodnevnoj obustavi rada koja bi mogla da parališe rad u bolnicama i klinikama širom Engleske, prenosi „NJujork tajms“.

Štrajk su započeli i instruktori u autoškolama, kao i rukovaoci prtljaga, vozači autobusa, putari i zaposleni u energetskim preduzećima. Novine su počele da objavljuju kalendare označene bojama kako bi pomogli čitaocima da prate koje će usluge kog datuma biti prekinute.

Sve veći broj štrajkova u ključnim granama britanske privrede naveo je mnoge da

naprave poređenje sa prvobitnom „zimom nezadovoljstva“ 1978. i 1979. godine, kada su štrajkovi javnog i privatnog sektora paralisali zemlju. To je učvrstilo osećaj da je laburistički premijer DŽejms Kalahan izgubio kontrolu, i na kraju srušilo njegovu vladu.

Velika Britanija paralisana štrajkovima: Zastoj svaki dan do Nove godine

Britanija je u međuvremenu prošla kroz velike promene, među kojima je i znatno smanjene moći sindikata koje je karakterisalo premijerski mandat Margaret Tačer. Ali politička opasnost za konzervativnu vladu premijera Rišija Sunaka i dalje je prisutna, a kritičari su iskoristili priliku da ga okrive za stanje u zemlji koje iz dana u dan izgleda sve alarmantnije.

„Istorija bi zaista trebalo da brine Sunaka i njegove ljude“, rekao je profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kentu Metju Gudvin. „Upravo je haos u privredi krajem sedamdesetih otvorio put za dolazak Margaret Tačer na vlast. To dodatno stvara osećaj da niko zaista nema kontrolu u ovoj zemlji.“

Sunak je u intervjuu za „Dejli mejl“ objavljenom u četvrtak rekao da planira da sledeće godine uvede zakon protiv štrajka. „Stvarno se nadam da sindikalni lideri mogu da uvide da nije u redu pravljenje tolikih poremećaja za toliki broj ljudi, posebno za vreme Božićnih praznika“, rekao je on tom listu.

Sve više problema za Rišija Sunaka

Sunak se i pre početka štrajkova borio sa velikim brojem drugih problema: dvocifrenom inflacijom, rastućim kamatnim stopama i recesijom. On je u sredu pretekao svoju nesrećnu prethodnicu Liz Tras po broju dana na premijerskoj funkciji, preživela na funkciji, ali njegov dosadašnji mandat nije bio drastično uspešniji, piše „NJujork tajms“.

Produbljivanje sindikalnog nezadovoljstva dominiralo je poslednjim Sunakovim pojavljivanjem na premijerskim pitanjima u parlamentu. On i njegov glavni rival, lider Laburističke partije Kir Starmer, koriste gotovo isti rečnik kao i njihovi prethodnici iz sedamdesetih, Kalahan i Tačerove, samo što su ovog puta njihove uloge su bile obrnute. Dok se konzervativci nalaze u nezavidnoj položaju kao vladajuća partija, laburisti čekaju svoju šansu na narednim parlamentarnim izborima.

„Posle 12 godina neuspeha Konzervativne partije, stigla je zima za naše javne službe, a mi imamo premijera koji se sklupčao u klupko i otišao u hibernaciju“, rekao je Starmer u žestokom napadu na premijera zbog neuspeha vlade da sklopi dogovore sa glavnim sindikatima javnog sektora.
Sunak je uzvratio da je vlada dala dobre ponude za povećanje plata radnicima u nekoliko sektora, i optužio Laburističku partiju da „štiti svoje sponzore“ u sindikatima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here