Home MAGAZIN SRPSKA DOKTORKA IZ ŠVEDSKE RASPAMETILA JAVNOST: STARI ŠETAJU, ŠKOLE I KAFIĆI RADE,...

SRPSKA DOKTORKA IZ ŠVEDSKE RASPAMETILA JAVNOST: STARI ŠETAJU, ŠKOLE I KAFIĆI RADE, A 10 PUTA VIŠE ZARAŽENIH NEGO U SRBIJI!

1790
0
SHARE

U Kraljevini Švedskoj nema policijskog časa, građani se kreću normalno, idu na posao, saobraćaj radi, kao i prodavnice za snabdevanje.

Uprkos tome, u ovoj zemlji rade prodavnice, đaci idu u školu, i naravno na ulicama nema naoružane vojske“, priča za Direktno.rs doktorka Dragana Jeličić, pedijatar na Dečjoj klinici u Kalmaru.

„U Švedskoj je do juče od korone obolelo 2.272 osobe, ima 36 preminulih, konkretno imaju 22 slučaja na 100.000 stanovnika.

Veliki događaji su otkazani, zatvorene su pojedine kulturne ili sportske institucije, ali na lokalu se održavaju utakmice.

– Negde gimnazijalci imaju onlajn nastavu, osnovci idu u školu, ali ne svuda jer se na lokalu donose odluke.

Pooštrene su higijenske mere, forsira se pranje ruku, deca (imaju besplatno topli obrok) ne uzimaju sama hranu, već im dele i izbor jela je smanjen.

Ukinuto je ono što se jede bez pribora. Policije ili vojske napolju nema, gledam kako je u Srbiji i ne mogu da se načudim.

Šta će im maske, za ime sveta?

A puške?

Da pucaju u viruse ili neposlušne građane – pita nas doktorka Jeličić, dok prenosi situaciju iz Kalmara, grada u kom je posle Beograda i Vojno-medicinske akademije nastavila život i karijeru.

– Odložene su mnoge planirane operacije i hospitalizacije da bi se sačuvali kapaciteti za slučaj porasta broja teško obolelih.

Medicinsko osoblje sa simptomima prehlade, gripa i slično, čak i manjim, ne radi dok nije dva dana bez simptoma.

Ne rade se analize ako slika nije takva da zahteva prijem u bolnicu. To će se možda promeniti, jer ovako otpada mnogo osoblja zbog banalnih simptoma, koji možda i nisu Covid-19.

Naravno, i taj virus u većini slučajeva daje banalne simptome, ali takvi bi ipak bili izolovani u kućama dok nisu potpuno bez znakova 48 sati.

Oni koji imaju simptome prehlade, a negativni su na koronavirus, mogli bi i da rade. U istom paketu analiza je i virus gripa – objašnjava nam pedijatar Dečje klinike u Kalmaru.

I u Švedskoj raste broj zaraženih koronom, u toj skandinavskoj zemlji smrtnost je, dakle 1,58 odsto, od kojih na preminule muškarce odlazi 56 odsto – zvanični su podaci Instituta za narodno zdravlje.

– Većina pacijenata ima i druga oboljenja, dijabetes, bubrežnu, srčanu bolest ili jetre, gojaznost… Rutine u zdravstvu se dinamično menjaju u skladu sa stanjem i potrebama.

U početku su se analizirali samo oni koji su došli iz rizičnih područja i imali simptome.

Sada se PCR analiza brisa ždrela na koronavirus sprovodi kod svih, koji imaju infekciju praćenu simptomima od strane disajnih puteva i potrebu za bolničkim lečenjem.

Nalaz je gotov istog dana, ako je uzorak poslat u laboratoriju do 13 časova.

Posete u bolnicama su smanjene, a zabranjene u domovima za stare. Partner uz mame na porođaju?

Da.

– To nije rizična grupa. Ako je neka porodilja obolela i dokazana na koronu, postoji procedura.

Važno je napomenuti, ne testiraju se „kandidati“ za koronu već bolesni, sa simptomima koji bi mogli to biti, u takvom su stanju da im je potreban prijem u bolnicu. Covid-19 je kapljična infekcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here