Home MAGAZIN SLOVAČKI STRUČNJAK: EVROPI SE SPREMA CENOVNI CUNAMI NA TRŽIŠTU GASA- SITUACIJA ĆE...

SLOVAČKI STRUČNJAK: EVROPI SE SPREMA CENOVNI CUNAMI NA TRŽIŠTU GASA- SITUACIJA ĆE SE SAMO POGORŠAVATI!

569
0
SHARE

Slovački stručnjak za energetiku Karel Girman izjavio je da postoji opasnost od rasta cena gasa u Evropi zbog gasovoda „Severni tok 2“.

Prema mišljenju Girmana, bivšeg učesnika Strateške grupe savetnika za podršku reformama pri ukrajinskoj vladi, „spekulacije oko pokretanja gasovoda“ navodno su uzrok rasta cena goriva u evropskim zemljama.

Kako analitičar procenjuje, situacije će se samo pogoršavati.

„U narednim mesecima, kada se ‘cenovni cunami’ podigne do maksimuma biće zanimljivo pratiti reakciju Brisela, evropskih vlada i svih potrošača gasa, počevši od kompanija do domaćinstava“, rekao je Girman za list „DenníkN“.

Pritom, on je optužio Berlin i Beč za visoke cene gasa za evropske potrošače, jer „pružaju najveću podršku ruskom gasovodu“.

„Svi mi koji koristimo gas u Evropi danas ćemo veoma skupo da platimo taj projekat… Posle Nove godine svi ćemo da plaćamo za gas mnogo više, nego što bismo plaćali da je do povećanja cena dovela normalna tržišna situacija“, zaključio je ekspert.

Podsetimo, izgradnja „Severnog toka 2“ završena je prošle sedmice. Gasovod se proteže od Rusije do Nemačke dnom Baltičkog mora. Kapacitet dva kraka gasovoda iznosi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Planirano je da se gasovod pusti u rad do kraja ove godine.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here