Home MAGAZIN SKANDAL TRESE KATOLIČKU CRKVU: ČASNE SESTRE PODVODILE DECU ZA NOVAC, CEO SLUČAJ...

SKANDAL TRESE KATOLIČKU CRKVU: ČASNE SESTRE PODVODILE DECU ZA NOVAC, CEO SLUČAJ RAZOTKRIVEN (VIDEO)

568
0
SHARE

Časne sestre jednog katoličkog dečjeg doma u Nemačkoj podvodile su mališane sveštenicima, političarima i biznismenima koji su ih onda silovali na zabavama, prepričava jedna od žrtvi koja je dobila sudski spor protiv svojih zlostavljača.

Sud za socijalnu zaštitu u Darmštatu dodelio je muškarcu, sada 63-godišnjaku, odštetu pošto je detaljno opisao kako su ga časne sestre odvodile sveštenicima i moćnicima koji su ga onda zlostavljali na zabavama. Zlostavljanje je počelo u njegovoj petoj godini, a tvrdi da su časne sestre za to bile plaćene.

Muškarac, koji je ostao anoniman, kaže da je bio silovan oko 1.000 puta tokom vremena koje je proveo u dečjem domu tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kao i ostale dečake.

Sud je presudu o slučaju doneo u maju, ali najnoviji skandal zlostavljanja katoličke crkve pojavio se u decembru tek pošto je visoki funckioner klera javno govorio o tome.

Biskup Karl-Hajnc Vajzmen javno je prozvao bivšeg člana biskupije Rudolfa Mecenbekera, koji je umro 1998. godine, da je navodno bio umešan u zlostavljanje dece. Biskup je rekao da su se od tada javile još tri žrtve.

Žrtva zlostavljanja ispričala je da je imala samo pet godina kada je u martu 1963. došla u dom koji je vodio Red sestara Božanskog Spasitelja u nemačkom gradu Spejer.

Ona prepričava da su ga časne sestre „bukvalno vukle“ u Mecenbekerov apartman gde je bio seksualno zlostavljana, objavio je Der Spiegel. Ako se opirao, dobijao bi batine.

On je otkrio da su ga posetioci dečjeg doma zlostavljali na „seks-zabavama“. Kaže da su na takvim događanjima časne sestre podvodile mlađu decu između sedam i 14 godina sveštenicima, lokalnim političarima i biznismenima.

– Časne sestre su bile svodnici – rekao je.

– Postojala je soba gde su časne sestre nudile piće i hranu ljudima, a u drugom delu te sobe deca su bila silovana. Časne sestre su zarađivale na tome, muškarci su im velikodušno donirali u znak zahvalnosti – stoji u iskazu žrtve, prenosi KNA.

Katolička crkva platila je muškarcu 15.000 evra odštete i 10.000 evra za troškove terapije uz penziju žrtve.

– Koja mi je korist od novca? Brak mi je slomljen. Moje kosti, jetra i bubrezi takođe – pita se muškarac, koja pati od posttraumatskog poremećaja i depresije.

Od 2010. godine katolička crkva suočila se s nizom slučajeva zlostavljanja. Interna istraga zlostavljanja u 2018. otkrila je zlostavljanja u kojima je učestvovalo 1.670 sveštenika i 3.677 žrtava i to između 1946. i 2014. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here